KM: Poništen materijal s tri mesta

Izborni materijal s tri glasačka mesta u severnoj Mitrovici je poništen i nije mogao da se preda CIK-u, potvrdio za B92 portparol OEBS-a. CIK se oglašava u 20h.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 04.11.2013.

14:37

Default images

Ukoliko odluka CIK-a o tome šta će se dešavati sa izborima ne bude saopštena večeras, moguće je da će konačna odluka biti doneta u narednih 48 sati.

Materijali iz drugih opština sa severa Kosova - Leposavić, Zubin Potok i Zvečan - je predat Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, dodao je on.

Izborni materijal s glasačkih mesta u Osnovnoj školi "Sveti Sava", u Srednjoj tehničkoj i Srednjoj medicinskoj školi u severnoj Mitrovici, gde je juče bilo incidenata, nije mogao biti zaštićen i OEBS nema taj materijal, tako da nije ni mogao da ga preda CIK-u, rekao je Nikola Gaon, portparol OEBS-a.

On je kazao da napad na izborni proces i na osoblje OEBS-a ne može biti tolerisan, i da misija očekuje da napadači budu nađeni i osuđeni.

Po rečima bivšeg izvršnog načelnika CIK-a Kosova, Adnana Merovcija, u slučajevima kakav je bio u severnoj Mitrovici, CIK treba da poništi glasanje na tim glasačkim mestima, dok se materijal s drugih glasačkih mesta, ako je sačuvan netaknut, može računati kao deo izbornih rezultata za opštinu Severna Mitrovica.

Podsetimo, CIK Kosova je objavila danas preliminarne rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju, 3. novembra, ali bez podataka sa severa Kosova. Po sinoćnoj proceni OEBS-a, do 17 časova u Leposaviću je glasalo 22 odsto građana, u Zubinom Potoku 22 odosto, a u Zvečanu 11,21 odsto. Pravo glasa u prvom krugu iskoristilo je 45,79 odsto birača, a u taj procenata uračunati su i podaci sa severa Kosova do 15 časova. Ukupno je bilo otvoreno 798 glasačkih centara, odnosno 2.366 biračkih mesta. CIK je naveo i da samo to telo može da odluči o poništavanju izbora na nekim mestima. Predsednica CIK Valdete Daka je rekla da će odlučiti kada dobije sav izborni materijal i dodala da je on oštećen samo na biralištima u školi "Sveti Sava" u Mitrovici.

OEBS je ranije naveo da je sav materijal iz Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana pod nadzorom te organizacije, dok je materijal iz severne Mitrovice tokom večeri prebačen u južni deo grada.

Politički predstavnici Srbije su zatražili još sinoć da se ponište i ponove izbori na severu Kosova, a Oliver Ivanović je to ponovio i jutros uz stav da bi to trebalo učiniti "u dogledno vreme".

Direktor vladine Kancelarije za medije kaže da niko ne bi mogao da prihvati rezultate izbora na severu KiM i dodaje da je ključ sada u rukama Brisela.

Nakon što su sinoć srpski zvaničnici naveli da su za incidente odgovorni Tači, DSS, desničari i paracrkvene organizacije, DSS je odbacio te navode i saopštio da je napad izvela "Žandarmerija u civilu".

Slične poruke stigle su i sa Kosova - kosovska ministarka za evrointegracije Vljora Čitaku navela je na Tviteru da su u pitanju "organizovane bande" i "uobičajena igra Srbije - igra piromana i vatrogasca", dok je zamenik ministra spoljnih poslova Petrit Selimi napisao da su tamo gde je Kosovo odgovorno izbori protekli dobro, a da je Srbija "izvezla nevolje" svugde gde je mogla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: