"Uhapšene pred sud, ne u novine"

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio da je zadovoljan time što srpsko rukovodstvo ohrabruje kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore.

Izvor: Beta, Politika

Subota, 05.10.2013.

23:12

Default images

"To je šansa da mogu biti izabrani ljudi koji će braniti interese stanovništva na Kosovu u budućnosti. Neizlazak na izbore nije ni u čijem interesu", kazao je Dvenport u intervjuu "Politici".

Istakavši da EU nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom, planiranim najkasnije u januaru, Devenport navodi da je zajednički stav država članica Unije, koji se zasniva na zaključcima Evropskog saveta, da se nastavi normalizacija i napredak u odnosima Beograda i Prištine.

On je istakao da Delegacija EU ima izuzetno dobru saradnju sa srpskom vladom, posebno s novim ministrom zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem i sa glavnim pregovaračem Srbije sa EU Tanjom Miščević.

"Oni su odličan tim, kao i njihovi ekspertski timovi", kazao je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Evropski savet je krajem juna naglasio važnost nastavka "vidljivog i održivog napretka u normaliziacji odnosa između Beograda i Prištine", rekao je on i dodao da je važno da Srbija i Kosovo nastave tim putem i da poštuju Briselski sporazum od 19. aprila.

Devenport je naglasio da "taj sporazum ne bi bio moguć bez izuzetno značajnog angažovanja Ivice Dačića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton".

Šef delegacije EU je ukazao da postoje oblasti u kojima je Srbija postigla napredak, kao to što su vlada i njeni resori napravili strategiju i akcione planove u borbi protiv korupcije, zatim implementaciju strategije protiv diskriminacije, strategiju za reformu pravosuđa.

Devenport kaže da je za uspešnu borbu neophodno da se slučajevi korupcije nađu i pred sudijama,a ne samo na naslovnim stranama.

"Mi smo dosta očekivali od sprovođenja medijske strategije koja je doneta još pre dve godine ali, nažalost, nijedan novi medijski zakon još nije usvojen", rekao je Devenport u intervjuu za list Politiku.

Devenport je rekao da u toj sferi postoji dosta problema - od netransparentnog vlasništva, preko političkih uticaja na uređivačku politiku, do državnog finansiranja koje narušava slobodno tržište i pravila konkurencije.

"Moramo da vidimo napredak u nekim unutrašnjim reformama, među kojima su stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, da se uproste procedure, posebno za izdavanje građevinskih dozvola. Mora se posebno obratiti pažnja na državne subvencije i one se moraju uskladiti s pravilima o dodeli državne pomoći kako bi se osigurala fer konkurencija", rekao je on.

Bivši britanski ambasador u Srbiji je ponovio da Evropska unija nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom i da je Evropski savet još prošle godine odredio koji su to uslovi i da je to odluka svih zemalja članica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: