Četvrtak, 12.09.2013.

12:24

Lavrov: Još moguć mir u Siriji

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da još postoje izgledi za mir u Siriji i da svet ne sme da dozvoli da ta prilika bude propuštena.

Izvor: Tanjug

Default images

"Siguran sam da postoji šansa za mir u Siriji”, rekao je Lavrov u obraćanju studentima u Kazahstanu, pozdravljajući odluku Damaska da prihvati predlog Rusije o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, prenele su svetske agencije.

Lavrov će kasnije danas otputovati u Ženevu, gde će se sastati sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, sa kojim će diskutovati o ruskom predlogu za međunarodnu kontrolu hemijskog oružja u Siriji.

Zbog ovog susreta američki predsednik Barak Obama zatražio je od Kongresa da odloži odluku o glasanju za predlog vojne akcije u Siriji. Keri je već stigao u Ženevu sa timom od 20 stručnjaka koji će mu pomagati u razgovorima danas i sutra.

Šef američke diplomatije rekao je da će u Ženevi testirati ozbiljnost ruskog predloga i da se nada predlogu koji će omogućiti brzu evidenciju i izolovanje svih zaliha hemijskog oružja u vlasništvu sirijske vojske, a to je, prema grubim procenama, oko 1.000 tona.

Predsednik SAD pokrenuo je ranije inicijativu za “ograničenu” vojnu akciju protiv Sirije optužujući sirijsku vojsku da je koristila otrov sarin protiv pobunjenika i civila, dok ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da su otrov koristili pobunjenici da bi isprovocirali akciju Zapada protiv režima šefa sirijske države Bašara al Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: