Špindeleger: Akcija narednih dana

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger očekuje da će narednih dana biti izvršena vojna intervencija zapada protiv sirijskog režima.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2013.

10:09

Default images

On je, u razgovoru sa novinarima u Beču, ponovio da Austrija odbija intervenciju bez mandata UN. Ukoliko, kako je dodao, Savet bezbednosti UN bude odobrio intervenciju, Austrija će, barem, pasivno podržati vojnu intervenciju.

"Vojna intervencija neposredno predstoji i moramo računati da će do vojne akcije doći narednih dana“, podvukao je Špindeleger.

On je kazao da vremenski ograničeni napad ne bi odlučujuće promenio balans snaga u gradjanskom ratu u Siriji, te je izrazio bojazan da bi zapad mogao time biti uvučen u rat.

Ko jednom započne vojnu intervenciju moraće i da je nastavi, upozorio je šef austrijske diplomatije.

Sve dok nema rezolucije Saveta bezbednosti UN, Austrija kao neutralna zemlja, u obavezi je prema principima nemešenja, koja podrazumeva i odbijanje dozvola za prelet, ukazao je on.

Špindeleger vidi mogućnosti za zajednički stav sila sa pravom veta u Savetu bezbednosti u slučaju čvrstih dokaza UN za upotrebu hemijskog naoružanja.

"Ako stvarno budu postojali dokazi na stolu onda verujem da bi moglo doći do preokreta u Savetu bezbednosti UN. Tada više ni jedna država ne bi više mogla da se protivi zajedničkom delovanju“, uveren je on.

Za plave šlemove iz Austrije u Libanu Sspindeleger trenutno ne vidi opasnost i povod za povlačenje.

Špindeleger je predstavio i istraživanje „IFK“ instituta o stavu Austrijanaca prema vojnoj intervenciji u Siriji.

Prema istraživanju 26 odsto Austrijanaca u osnovi odbija vojnu intervenciju, 30 odsto vojnu akciju prihvataju samo kao poslednji izlaz, a 21 odsto bi je podržali samo ako bi imala mandat UN.

Na drugoj strani 17 odsto bi podržali vojnu intervenciju i bez mandata svetske organizacije.

Šesti američki ratni brod stigao je u istočni Mediteran blizu pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi mogle biti usmerene protiv Sirije.

Džon Keri je rekao sinoć da je sirijski režim nasilno ubio 1,429 ljudi u hemijskom napadu u Damasku prošle nedelje, dok je predsednik SAD Barak Obama saopšto da još nije doneo konačnu odluke o vojnoj intervenciju u Siriji.

Sirija saopštava da su optužbe državnog sekretara SAD Džona Kerija da je režim koristio hemijsko oružje lažne i neosnovane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: