I Rusi prave bespilotnu letelicu

Ruski dizajneri rade na razvoju bespilotnog borbenog aviona šeste generacije, izjavio je bivši komandant vazduhoplovstva ove zemlje Pjotr Deinekin.

Izvor: B92, Mondo

Utorak, 27.08.2013.

08:31

Default images

"Šesta generacija borbenih aviona najverovatnije će biti bespilotna. Naravno, mi aktivno radimo na tome", rekao je Deinekin.

On je u intrevjuu agenciji RIA "Novosti" dodao da Rusija verovatno neće moći da preskoči jednu generaciju borbenih aviona, pa će morati da dovrši sve postojeće projekte o avionima pete generacije, prenose agencija Srna i portal Mondo.

Rusija trenutno testira prototip borbenog aviona pete generacije "suhoj T-50", koji je imao premijeru u javnosti pre dve godine.

SAD uvode u upotrebu svoj "F-35", a evropske sile, poput Francuske i Britanije, oslanjaju se na avione tipa "tajfun" i "rafal". Analitičari navode da sve ove zemlje rade na dizajnu aviona u kojem nema mesta za posadu.

Deinekin nije precizirao koji dizajnerski odseci rade na razvoju borbenog avona šeste generacije, ali je ruski proizvođač borbenih letelica "MiG" u maju saopštio da je spreman da pokrene istraživačke i razvojne projekte u ovoj oblasti, zasnovane na prototipu "skat", nakon što je potpisao ugovor sa Ministarstvom trgovine i industrije ranije tog meseca.

Mihail Pogosjan, predsednik Ujedinjene vazduhoplovne korporacije, koja je zadužena za rusku aerosvemirsku industriju, izjavio je u novebru da će se "Suhoj" fokusirati na razvoj izviđačke i napadačke bespilotne letelice u skoroj budućnosti.

Američka bespilotna letelica već sama sletela

Beta-AP, arhiva
Podsetimo, Amerika je nedavno isprobala svoju bespilotnu letelicu veličine borbenog aviona, čiji je kodni naziv X47-B, a koja je početkom jula prvi put uspešno i poletela i sletela na nosač aviona bez ljudske intervencije.

Iako vojska SAD tvrdi da će ovaj avion biti korišćen isključivo u misijama osmatranja, on ima prostor za naoružanje i može da bude korišćen i za nišanjenje i napade.

X47-B je prva letelica u istoriji koja je dizajnirana da potpuno samostalno obavlja sve zadatke u misiji po unapred programiranom protokolu i nije joj potreban "pilot" koji upravlja sa zemlje, iako je moguće da joj on promeni zadatke tokom leta.

Zbog svojih osobina i činjenice da sletanje i poletanje sa nosača pružaju mogućnost vojsci SAD da je koriste širom sveta, bez potrebe za dozvolom drugih država za prelet, X47-B se već našla na meti oštrih kritika svetske javnosti.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima je i Hjuman rajts voč, tražile su više puta zabranu proizvodnje, razvoja i korišćenja bespilotnih letelica, pre svega zbog neetičkog načina ratovanja i čestih, velikih civilnih žrtava.

"Dronovi" mnogo manjih dimenzija X47-B najviše se koriste u Avganistanu, Pakisatanu i Iraku i to u napadima sa smrtnim ishodom.

Ova letelica dostiže visinu od 12.000 metara i dolet od 3.400 kilometara, a leti visokom brzinom, mada manjom od brzine zvuka.

Projekat X47-B koštao je dosad oko 1,4 milijarde dolara, a na modelu koji i pojedini zapadni mediji opisuju kao "zastrašujuću budućnost ratovanja" radi se više od pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: