Sirija:23 poginulo u novim sukobima

U Siriji su i danas nastavljeni sukobi između snaga predsednika Bašara el Asada i pobunjenika, a najmanje 23 čoveka su poginula, među njima i devetoro dece.

Izvor: B92

Utorak, 30.07.2013.

15:08

Default images

Takođe, jutros je ispred svoje kuće ubijen jedan od vodećih kurdskih političara u Siriji Isa Huso, u eksploziji automobila-bombe.

U izveštaju se navodi da je Huso, člani komiteta za diplomatiju Vrhovnog kurdskog saveta koji radi na okupljanju kurdskih grupa u Siriji, poginuo jutros u sirijskom, većinski kurdskom gradu Kamišli, dok je izlazio iz svoje kuće, prenela je agencija AFP.

Huso se zalagao za slobodu Kurda i aktivno učestvovao u osnivačkom kongresu Kurdske partije demokratskog ujedinjenja (PYD), glavne kurdske stranke u Siriji. Ta stranka se smatra ogrankom turske Kurdistanske radničke partije, čije je delovanje u Turskoj zabranjeno. Taj 60.godišnji političar, otac desetoro dece, bio je česta meta sirijskog režima kao borac za prava Kurda, pa je tako hapšen pet puta, izložen torturi i odslužio je jednogodišnju kaznu zatvora, navodi agencija Firat.

U bombardovanju sirijskog sela nedaleko od Homsa život je izgubilo i sedam članova jedne porodice, među kojima i četvoro dece, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava, prenela je agencija AFP.

Sirijske snage bezbednosti pojačale su napade kako bi stavile pod kontrolu preostala područja Homsa, u kome pobunjenici još drže kontrolu.

Istovremeno, petoro dece izgubilo je život u vazdušnim napadima na grad Anadan, u severnoj provinciji Alepo, koja je pod kontrolom pobunjenika.

U eksploziji automobila bombe ubijen je vodeći kurdski političar Eiša Haso u mestu Kamišli, na severoistoku zemlje, saopštila je Opservatorija.

U području izvan Damaska u oružanim sukobima sa sirijskom vojskom poginulo je 10 pobunjenika, navela je Opservatorija.

Islamistički pobunjenici oborili su raketom zemlja-vazduh vojni helikopter nedaleko od aerodroma u Damasku.

U građanskom ratu u Siriji, od marta 2011. godine, poginulo je više od 100.000 ljudi, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: