"Edukacija ključna za napredak"

Predsednik GS UN Vuk Jeremić istakao je značaj edukacije mladih u svetu i upozorio da razlike u obrazovanju mogu postati još veći izvor podela u zemljama.

Izvor: B92

Petak, 12.07.2013.

15:52

Default images

Otvarajući Skupštinu mladih u UN, Jeremić je odao priznanje hrabroj pakistanskoj devojčici Malali Jusufzai koja se našla na meti talibana zbog svoje borbe za edukaciju devojčica.

"Malalina istrajnost je svedočanstvo njene hrabrosti i živi dokaz toga kako izuzetni postupci pojedinca mogu da donesu nadu milionima žrtava predrasuda i diskriminacije", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, edukacija ima za cilj da od njih stvori lidere svojih zajednica i angažovane građane sa veštinama i znanjem koje će im biti potrebni kako bi dali dragocen doprinos u svojim društvima.

Ujedinjene nacije su od osnivanja nastojale da promovišu neophodnost ovog ključnog instrumenta napretka, kazao je Jeremić i podsetio da je 10. decembra 1948. godine Generalna skupština usvojila Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima.

"Taj izuzetno značajan dokument predviđa da osnovno obrazovanje bude obavezno, tehnička i profesionalna edukacija opšte dostupna, a visoko obrazovanje jednako dostupno svima na osnovu zasluga", rekao je on.

Iako je bilo potrebno skoro 70 godina, zahvaljujući Milenijumskim ciljevima razvoja, velika većina članica UN će ispuniti cilj o osnovnom obrazovanju do 2015. godine.

Činjenica da prosečan odrastao čovek koji živi u razvijenoj zemlji danas ima iza sebe više godina školovanja, nego prosečna odrasla osoba u istim okolnostima sredinom prošlog veka, govori da je napredak na tom planu ostvaren sto puta brže u prethodnih šest decenija, nego u 2.500 godina pre toga, naveo je Jeremić.

"Ali još smo daleko od cilja. Skoro 60 miliona dece još ne ide u školu, dok 70 miliona adolescenata u zemljama s najnižim prihodima ne pohađa srednje škole, zbog čega se moraju udvostručiti napori na poboljšanju uslova edukacije dece", naveo je Jeremić.

Prema njegovim rečima, članice UN imaju nešto više od 900 dana da se dogovore o setu održivih ciljeva razvoja, među koje svakako spada pitanje edukacije koja treba da bude "globalna po prirodi i univerzalno primenjiva u svim zemljama".

On je izrazio očekivanje da će težnja da se smanji postojeći jaz između razvijenih i nerazvijenih zemalja biti sadržana u agendi posle 2015. godine.

"Ako ne budemo delovali brzo, razlike u obrazovanju postaće još veći izvor podela u i između zemalja", zaključuje Prva inicijativa UN o globalnoj edukaciji.

"A to bi imalo katastrofalne socijalne, ekonomske i političke posledice po veliki broj ljudi", upozorio je Jeremić.

Govoreći o narednim koracima, Jeremić je citirao nekadašnjeg južnoafričkog lidera Nelsona Mandelu, čije političko nasleđe i moralna snaga su ostavili dubok trag: "Obrazovanje je najmoćnije oružje za menjanje sveta".

Ujedinjene nacije su proglasile 12. jul za Malalin dan i ona će se danas, na svoj 16. rođendan, prvi put obratiti javno, u UN, pred više od 500 mladih iz celog sveta na skupštini mladih, koju su organizovali predsednik Generalne skupštine Jeremić i specijalni izaslanik UN za globalnu edukaciju Gordon Braun, a kojoj prisustvuje i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: