Van Rompej poželeo dobrodošlicu HR

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej drugog dana samita evropskih lidera u Briselu, poželeo dobrodošlicu Hrvatskoj i premijeru Zoranu Milanoviću.

Izvor: B92

Petak, 28.06.2013.

13:17

Default images

"Hteo bih da uputim posebnu dobrodošlicu našem kolegi Zoranu Milanoviću, hrvatskom premijeru. Za dva dana, u nedelju naveče, u ponoć, Hrvatska će zvanično postati članica Evropske unije. Mnoge će kolege putovati u Zagreb kako bi podelili taj trenutak s hrvatskim narodom", rekao je Van Rompej

On je ocenio da je to istorijski trenutak za Hrvatsku i njene građane.

“Uvek ste bili Evropljani, sad ste punopravna članica naše Unije”, rekao je Van Rompej dodavši da ulazak Hrvatske sada, kada njeni susedi preduzimaju, kako je rekao, hrabre korake na istom putu nakon nedavne ratne prošlosti, podseća na osnovnu svrhu Evrope, a to je: “Živeti zajedno u blagostanju i miru”.

Ovo je sedmo proširenje u 60-godišnjoj istoriji Evropske unije, a Van Rompej je, kako je javila Hina, uveren da će se "i za Hrvatsku i za Evropu broj sedam pokazati kao srećan broj”.

Predsednik Evropskog saveta je Milanoviću poklonio zajedničku fotografiju svih članova Evropskog saveta s njihovim potpisima. Zahvalivši, Milanović je rekao da mu se pre 22 godine činilo da bi sve trebalo da bude gotovo u dve sedmice i da će Hrvatska brzo ući u Evropsku uniju.

“Ali onda je izbio rat i, evo, ulazimo tek sada”, kazao je Milanović istakavši da je Hrvatska prošla dug put s puno provera, sa puno poglavlja. On je obećao da će Hrvatska pomagati susedima na njihovom evropskom putu.

"Ono što mogu obećati u svoje ime kao premijer jeste da ćemo učiniti sve da pomognemo našim susedima koji još nisu članovi kluba, pri čemu nećemo biti tutori. Mislim da proces njihovog pridruživanja treba da započne što pre i nadam se da neće trajati predugo", rekao je Milanović. Inače, kraj samita je obeležen otvaranjem hrvatskog šampanjca “Tomac clašic”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: