HR: Presečen lanac šverca kokaina

Hrvatska policija presekla je lanac šverca kokaina iz Argentine u Austriju, uhapsivši tri osobe koje su kokain švercovale kao rastvor u vinskim bocama.

Izvor: Blic, Tanjug

Subota, 22.06.2013.

16:03

Default images

Kako je MUP saopštio na svom vebsajtu, droga je u martu stigla u Evropu, a dvojica kurira, čeških državljana, uhvaćeni su u Austriji nakon sletanja sa 2,6 kilograma tečnog kokaina visoke čistoće.

Tri osobe uhapšene su na Istri u Hrvatskoj, i one se terete za udruživanje u zločinačku organizaciju i šverc droge. Uhapšeni se nalaze u splitskom zatvoru i brane se ćutanjem.

Ova policijska operacija je druga faza uspešnog kriminalističkog istraživanja koje je započelo još u drugoj polovini 2011. godine, a završeno u maju ove godine koordiniranom akcijom hapšenja na području BiH, Hrvatske, Holandije, Srbije i Crne Gore.

Ta su hapšenja rezultirala zaplenom osam kilograma kokaina u Holandiji, kad su uhapšeni jedan Hrvat i jedan Mađar.

U akciji zaplene kokaina u tečnom stanju, hrvatska policija je sarađivala je s policijama Srbije, Argentine i američkom agencijom za borbu protiv droga DEA, saopštava MUP i ističe da je u obe faze akcije uhapšeno ukupno 13 pripadnika kriminalne grupe i zaplenjeno skoro 11 kilograma kokaina.

Najveća vrednost akcije, prema navodima hrvatske policije, upravo je potvrda izuzetne međunarodne saradnje hrvatske policije s kolegama iz Češke, Španije, Argentine, BiH, Srbije, Crne Gore, Holandije, Austrije i američke agencije za borbu protiv narkotika (DEA).

Saradnici Šarića i Keljmendija?

“Blic“ prenosi da se dvojica Porečana, koji su uhapšeni u akciji splitskog Uskoka, povezuju se s balkanskim narkokartelom čije su vođe Darko Šarić i Naser Keljmendi, a koji istražuje američka agencija za borbu protiv narkotika DEA.

Juče uhapšeni M.C. poznat je u Poreču po prijateljstvu sa pripadnicima Zlatne mladeži u Rijeci, Poreču i Zagrebu, a viđan je u društvu sinova bogatih advokata, lekara i poslovnih ljudi, prenosi “Blic“.

M.C. navodno poseduje firmu Sinteks na području Češke ili Slovačke koja je pod istragom zbog sumnje u pranje novca. Vlasnik je većeg broja nekretnina u Rijeci, Poreču, Zagrebu i Crnoj Gori.

Drugi uhapšeni D.L, rodom je iz Banjaluke, a povezuje se s navodnim bosom Prnjatom. Suvlasnik je kazina u Češkoj, ima kuću u Novigradu, a poseduje i jahtu u Marini Poreč i više luksuznih automobila čeških i nemačkih tablica.

Policija ih povezuje s trgovinom najkvalitetnijeg južnoameričkog kokaina, prenosi “Blic“, pozivajući se na pisanje portala index.hr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: