Anketni odbor još bez predsednika

Članovi Aketnog odbora za utvrđivanje činjenica o načinu trošenja budžeta Srbije na Kosovu od 2000. do 2012. nisu izabrali predsednika tog tela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.05.2013.

13:57

Default images

Naime, niko od kandidata nije dobio neophodnu većinu.

Anketni odbor ima 14 članova, a sednici je prisustvovalo 12 članova. Jedina tačka dnevnog reda nastavka prve sednice Anketnog odbora, koja je počela 26. aprila, bila je izbor predsednika.

Kandidati za predsednika bili su Momir Stojanović iz vladajuće Srpske napredne stranke i Zoran Ostojić iz Liberlanodemokratske partije, a bilo je predloženo da predsednik Odbora bude i Laslo Varga iz Saveza vojvođanskih Mađara, što je on odbio.

Za Stojanovića se izjasnilo šest poslanika, a za Ostojića četiri.

Opozicija je kritikovala što je kandidat za predsednika Momir Stojanović, koji se izjasnio protiv toga kad je predloženo formiranje Anketnog odbora. Oni su ukazali da je demokratska praksa srpskog parlamenta da predsednik odbora bude iz one stranke koja je predložila njegovo formiranje i naveli da je predlog potekao iz opozicione Demokratske stranke.

Poslanici opozicije su ukazali i da je 2004. godine na predlog tadašnjeg poslanika Srpske radikalne stranke Aleksandra Vučića formiran anketni odbor za struju i da je njemu predsedavao upravo Vučić.

Zoran Ostojić je ocenio da je delimično razumljivo da predsednik ipak ne bude iz DS-a, s obzirom na to da je iz te stranke bio ministar za Kosovo i Metohiju u bivšoj vladi, ali da predsednik Anketnog odbora treba da bude neko iz opozicije.

Ostojić je predložio Lasla Vargu, ali je Varga to kasnije odbio uz obrazloženje da će svakako vladajuća većina izabrati svog kandidata. On je istakao da je neprimereno da predsednik tog anketnog odbora bude neko ko je bio protiv njegovog formiranja.

Momir Stojanović je međutim nakon sednice objasnio da se sad zdušno zalaže za formiranje Anketnog odbora, iako je pre dva meseca na sednici Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju bio protiv formiranja Anketnog odbora.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Marko Jakšić je istakao da neće glasati ni za jednog kandidata, "imajući u vidu da se radi o formiranju političkog tela".

Članovi Anketnog odbora su Laslo Varga, Momir Stojanović, Zoran Ostojić, Aleksandar Čotrić iz Srpskog pokreta obnove - Demohrišćanska stranka Srbije, Đorđe Kosanić iz Jedinstvene Srbije, Branko Gogić iz Socijaldemokratske partije Srbije.

U Anketnom odboru su i Vera Paunović iz PUPS-a, Dejan Radenković iz Socijalističke partije Srbije, Dejan Rajčić iz Nove Srbije, Ivan Jovanović iz DS-a, Marko Jakšić, Dragan Andrić iz Lige socijaldemokrata Vojvodine, Slavica Saveljić iz Ujedinjenih regiona Srbije i Miodrag Đidić iz "Zajedno za Srbiju".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: