Stroži uslovi za držanje oružja

Pripremljen nacrt zakona o oružju i municiji kojim se pooštravaju uslovi za posedovanje oružja koje legalno u Srbiji ima gotovo 900.000 građana.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.05.2013.

10:40

Default images

Kako je agenciji Beta rečeno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, pored postojećih uslova - neosuđivanosti za određena krivična dela, punoletstva, poslovne sposobnosti i obuke u rukovnju oružjem, uvodi se i procena zdravstvene sposobnosti.

Uz to, građani koji zatraže dozvolu za oružje, moraće da navedu i opravdane razloge zbog kojih im je ono potrebno.Podnosilac zahteva za oružje će morati da dostavi zdravstveno uverenje o psiho-fizičkoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja.

Ipak, MUP ima pravo da mu uskrati dozvolu ako proceni da će to oružje biti zloupotrebljeno, predviđeno je nacrtom novog zakona.Po podacima MUP-a, u Srbiji legalno poseduje oružje 874.368 građana (lovačko, vazdušno i sportsko oružje i oružje za ličnu bezbednost), a 1.500 ima dozvolu za nošenje oružja za ličnu bezbednost.

Od 2010. do maja ove godine građani Srbije su policiji predali 20.050 komada oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: