Jeremić: Sirija ozbiljan test za UN

Predsednik GS UN Vuk Jeremić ocenio je da je međunarodna zajednica dužna da pruži punu podršku okončanju sukoba u Siriji, kroz pokretanje političkog procesa.

Izvor: B92

Sreda, 15.05.2013.

15:59

Default images

Jeremić je naveo da je to veliki UN koje predstavljaju "žižu usklađivanja akcija nacija".

"Naši napori moraju biti stavljeni u službu pokušaja da se izdejstvuje hitan i bezuslovan prekid neprijateljskih dejstava i da se sukobljene strane uključe u dijalog", rekao je Jeremić obraćajući se delegatima u GS neposredno pred glasanje o rezoluciji o Siriji.

Nacrt rezolucije, o kojem Generalna skupština UN danas raspravlja, predviđa političku tranziciju i snažno osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada zbog upotrebe teškog naoružanja.

Jeremić je poručio da bi UN trebalo da teže ka nadogradnji sporazuma koji je Akciona grupa za Siriju postigla prošlog juna u Ženevi, a koji je pre par dana potkrepljen u Moskvi, u cilju pokretanja političkog procesa, čime bi se građanima Sirije omogućilo da otpočnu pomirenje i slobodno odluče o budućnosti svoje zemlje.

"Verujem da je dužnost međunarodne zajednice da pruži svoju punu podršku tom kursu delovanja, u čemu bi svi trebalo da igramo aktivne i primerene uloge, ulažući maksimalne napore kako bi se ova katastrofa okončala", kazao je predsednik GS UN u svom govoru.

To je, napomenuo je on, ozbiljan test za UN kao instituciju koja je osnovana sa izričitom namerom da postane "centar usklađivanja akcija nacija".

"Ukoliko nismo u stanju da učinimo išta kako bismo zaustavili ovu tragediju, kako onda možemo da potkrepimo moralni kredibilitet ove organizacije", upitao je Jeremić, zaključivši da je krajnje vreme da se kaže "dosta je bilo".

Upozorivši da je na pomolu opasnost od bezakonja punih razmera koje bi moglo da gurne Siriju u totalnu anarhiju i opštu destrukciju, on je istakao da će ono što se bude dešavalo u toj zemlji u narednim nedeljama i mesecima, znatno uticati na bezbednost i blagostanje čitavog regiona, a možda i šire.

Jeremić je podsetio da je sirijski sukob u proteklih 800 dana nastavio da eskalira, preteći suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje, uz sve žešće nasilje, sve dublju mržnju i sve očigledniju upotrebu hemijskog oružja.

Najmanje 80.000 ljudi je stradalo od početka sukoba, a smatra se da su najbrojnije žrtve civili, rekao je on, navodeći da, uporedo sa porastom broja mrtvih iz časa u čas, raste i broj izbeglica i interno raseljenih lica.

Predsednik GS UN je podsetio i da je ova multietnička zemlja, sa više različitih veroispovesti, u centralnom delu Bliskog istoka, naseljena sunitima, šiitima, alavitima, hrišćanskim Arapima, kao i Kurdima, Asircima, Turkmenima, Druzima, Jermenima, Jevrejima i drugim zajednicama.

Kako diplomate navode, očekuje se da će rezolucija, koju je predložilo četrdesetak zemalja i kojom se oštro osuđuje nastavak nasilja u toj zemlji, biti usvojena u GS UN.

U protekla dva meseca intenzivnih pregovora pojedine tačke ovog dokumenta žestoko su podelile međunarodnu zajednicu, tako da se očekuje da će se glasanje odvijati u složenom kontekstu preliminarnog dogovora SAD i Rusije oko sazivanja međunarodne konferencije o Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: