Rusi priveli agenta CIA u Moskvi

Ruske specijalne službe bezbednosti privele su u Moskvi američkog agenta CIA dok je pokušavao da podmiti jednog ruskog agenta i potom ga predale ambasadi SAD.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 14.05.2013.

13:05

Default images

"Agent CIA Rajan Si. Fogl, radeći kao treći sekretar političkog odseka ambasade SAD, priveden je protekle noći", saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti.

Kod njega su pronađeni specijalna tehnička oprema i instrukcije za jednog ruskog građanina kojeg je pokušao da podmiti velikom sumom novca. Pronađena je i oprema za promenu fizičkog izgleda.

Privedeni Amerikanac je odveden u FSB i posle neophodne procedure predat je američkoj ambasadi.

FSB je dodao da u poslednje vreme američka obaveštajna služba često pokušava da podmiti ruske predstavnike bezbednosti.

Rusko-američki odnosi su pogoršani od kada se u Kremlj u trećem mandatu vratio predsednik Vladimir Putin, bivši agent KGB, ocenjuje Frans pres.

"CIA je nudila milion dolara godišnje pripadniku ruskih obaveštajnih službi, kog je Fogl pokušao da regrutuje", tvrdi "Raša tudej".

Kako navodi Rojters, do incidenta je došlo u "veoma osetljivo vreme" i u trenucima kada SAD i Rusija pokušavaju da unaprede uzdrmane odnose.

Američki NBC podseća da je nakon bombaškog napada na Bostonskom maratonu ostvarena dobra saradnja obaveštajaca SAD i Rusije, ali i da je penzionisani general Džejms Klaper naveo "da stare navike teško umiru", tako da i dalje postoji decenijama stara sumnjičavost između službi dve zemlje.

Ambasada SAD još nije komentarisala ovaj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: