"Štampa otkriva neprijatne istine"

Predsednik GS UN Vuk Jeremić izjavio je da je slobodna, pluralistička i nezavisna štampa od ključnog značaja za promovisanja ljudskih prava i dobrog upravljanja

Izvor: B92

Četvrtak, 02.05.2013.

17:00

Default images

Jeremić je podsetio na tradiciju obeležavanja 3. maja, Svetskog dana slobode medija, dana kada je u Vindhuku, glavnom gradu Namibije, usvojena Deklaracija o unapređenju nezavisnih i pluralističkih afričkih medija, koja je usvojena 1991. godine pod pokroviteljstvom UNESKO-a.

"Novinarstvo je plemenit poziv. U svakom društvu štampa ima potencijal da deluje kao bedem protiv zloupotreba vlasti, pomažući da se otkriju neprijatne istine", poručio je Jeremić u svečanom obraćanju Generalnoj skupštini UN.

On je istakao da je tema ovogodišnjeg okupljanja veća bezbednost novinara, koji se svakodnevno suočavaju sa različitim opasnostima.

Prema podacima UNESKO-a, više od 200 novinara i reportera ubijeno je na radnim zadacima širom sveta tokom prošle godine, od čega je najviše stradalo u Siriji -41 i Somaliji 18.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: