Šta je ponuđeno Srbiji u Briselu?

Kako saznajemo, srpski tim u Briselu dobio je drugačiju ponudu. Za sever se nudi da Srbi budu regionalni komandant i lokalni komandiri policije. Sporne 2 tačke.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2013.

14:13

Default images

Podsetimo, na komandirima je srpski pregovarački tim i insistirao pri ranijim rundama dijaloga.

Trenutno je u Briselu pauza u pregovorima imeđu Beograda i Prištine, a nastavak trojnog sastanka u prisustvu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton se očekuje oko 22 časa.

Nezvanično, sporne su dve tačke. Za Prištinu je sporna tačka 9- odnosno regionalni komadant policije, jer je to pitanje nadležnosti Zajednice srpskih opština.

Nezvanično, na stolu je predlog da sever Kosova čine četiri opštine, a ne 4+3 ili 4+2, kao što je stajalo u prethodnom predlogu, da Srbi imaju regionalnog komandanta i lokalne komandire na severu, kao i da u Mitrovici bude Okružni sud (drugi stepen) sa odeljenjima u četiri opštine severa. Srbi bi trebalo da imaju i lokalne komandire u većinski srpskim zajednicama južno od Ibra.

Problem je što još nema garancija NATO-a za neprisustvo tj. da Kosovske bezbednosne snage (KBS) ne budu na severu Kosova i o tome će se voditi razgovori, a očekuje se da će srpski zvaničnici u narednim danima razgovarati sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmunsenom.

Problem je i delovanje KBS u eventualnim kriznim situacijama poput elementarnih nepogoda, pa je predlog da se o tome mora konsultovati sa Zajednicom srpskih opština.

Po povratku iz Brisela, ako dođe do dogovora, očekuje se da odmah počnu konsultacije. Očekuju se konsultacije sa predsednikom pa onda i konsultacije sa šefovima parlamentarnih stranaka.

Beograd bi morao najkasnije u ponedeljak da odgovori. Podsećamo, Ketrin Ešton podnosi svoj izveštaj o dijalogu 22. aprila.

Mediji u Prištini pominju da bi paraf na sporazum, ako bude postignut večeras, trebalo da padne u ponedeljak.

Nova ponuda podrazumeva da bi prema proceduri zajednica opština predlagala kandidate za policijske komandire na severu KiM, predsednici opština bi potpisivali taj predlog, a Priština bi morala da prihvati jednog od tri kandidata, nezvanično saznaje B92.

Takođe je istaknuto da neće biti uključivanja Južne Mitrovice i drugih ranije predlaganih opština u Zajednicu srpskih opština. Tako da će nju činiti Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica, Zvečan. Takođe sistem sudstva je rešen, sever Kosova će imati Okružni sud drugog stepena, koji će biti apelacioni i viši sud specijalno orijentisan za sever Kosova.

U naredna dva dana će doći do odvojenih konsultacija i u Beogradu i u Prištini. Nakon toga se očekuje odluka o predloženom sporazumu obe strane. Ministarka za evropske integracije Kosova Vljora Čitaku objavila je ranije danas na Tviteru da bi Srbija mogla prihvatiti sporazum o Kosovu koji nudi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Izgleda da je Srbija razmislila i moguće je da će prihvatiti sporazum visoke predstavnice Ešton. Dobre vesti", navela je Vljora Čitaku na Tviteru. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin procenio je po podne da se dijalog bliži pozitivnom ishodu. "Dijalog Beograda i Prištine očigledno dobro napreduje, cilj i historijski dogovor je sve bliže i bliže. Morat ćemo nazdraviti do kraja sedmice, s razlogom!", napisao je Kacin na svom nalogu na Tviteru.
Član beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Aleksandar Vulin izjavio je za Tanjug da je pregovarački tim bio u pravu što tokom prošle runde nije prihvatio predlog sporazuma o severu Kosova i da sada očekuje bolju ponudu.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da je odluka da se odbije predlog bila potpuno ispravna", rekao je Vulin neposredno uoči početka trilateralnog sastanka u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton.

On je rekao da je nakon bilateralnog sastanka beogradskog tima sa Ketrin Ešton jasno da se može očekivati znatno povoljnija ponuda od one koja je ranije ovog meseca bila predložena.

"Da li će to biti dovoljno da se postigne sporazum - tek treba da vidimo", rekao je šef Kancelarije za Kosovo vlade Srbije. On se osvrnuo na sinoćnu izjavu šefa prištinske delegacije, kosovskog premijera Hašima Tačija, da Priština ostaje pri stavu da buduća zajednica srpskih opština na Kosovu ne treba da ima izvršna i zakonodavna ovlašćenja.

"To će ipak morati i nama da kaže", rekao je Vulin i zaključio da takve izjave ne doprinose uspehu dijaloga.

Mogućnost dobijanja povoljnije ponude pomenuo je jutros u Kažiprstu i Nebojša Stefanović. Portparolka Ketrin Ešton Maja Kocijančič izjavila je da se današnji susret državnog vrha Srbije i Kosova tretira kao nastavak dijaloga o
normalizaciji odnosa.


Kocijančičeva nije mogla da odgovori na pitanje da li se veruje da će na današnjem sastanku biti postignut dogovor o severu Kosova, što je glavna tema dijaloga, ali je podsetila na jučerašnje saopštenje Ketrin Ešton u kome se navodi da se od učesnika u dijalogu očekuje da budu konstruktivni i da postignu kompromis.

Ključne teme razgovora su ovlašćenja zajednice srpskih opština na severu Kosova. Beograd traži da zajednica dobije pravo da imenuje načelnika policije, kao i dodatne ingerencije u oblasti pravosuđa. Dodatno se insistira na garancijama da vojska Kosova neće biti raspoređivana na severu.

U Briselu se jasno stavlja do znanja da pregovaračima ističe vreme. Već u ponedeljak 22. aprila Eštonova će o statusu dijaloga izvestiti Savet ministara Evropske unije, koji zaseda u Luksemburgu. Od tog izveštaja zavisiće da li će Srbija ući u proceduru za određivanje datuma početka pristupnih pregovora sa EU odnosno da li će se nastaviti pregovori Kosova o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Veruje se da ništa osim pozitivnog izveštaja šefice evropske diplomatije neće biti dovoljno da Beograd i Priština dobiju zeleno svetlo.

Vremena, čini se, nema ni za to da današnji susret potraje predugo. Ketrin Ešton bi već kasnije po podne trebalo da putuje u Bosnu i Hercegovinu, gde će sutra posetiti Sarajevo i Srebrenicu.

U delegaciji Srbije su još i savetnik predsednik Srbije Marko Đurić, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić i direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: