Pregovarači da preuzmu odgovornost

Demokratska stranka smatra da beogradski pregovarački tim treba da preuzme odgovornost za dijalog sa Prištinom.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

15:39

Default images

Demokrate dodaju da pregovarački tim treba da donese odluku navodeći da su "integracije u EU najbolji način da se zaštite interesi Srba na Kosovu, ali i svih građana Srbije" i da je DS u tom procesu spremna da pomogne Vladi, bez obzira na njene greške.

"Nesloga i nespremnost u vladajućoj koaliciji, različite pozicije predsednika i premijera doveli su do toga bude uništen ionako mali manevarski prostor u pregovorima", navodi DS u saopštenju.

DS navodi da je "ova Vlada donela odluku o podizanju pregovora na politički nivo" i da "(premijer Ivica) Dačić i svi pregovarači moraju da preuzmu odgovornost za dijalog sa Prištinom i donesu odluku".

"Integracije u EU jesu najbolji način da se zaštite interesi Srba na Kosovu, ali i svih građana Srbije i DS je spremna da u tom procesu Vladi, bez obzira na njene greške, maksimalno pomogne", saopštila je ta stranka.

Ta stranka smatra "da su pregovori između Prištine i Beograda o rešenju Kosova bili neuspešni jer je pristup pregovarača od samog početka bio nespešan".

"S obzirom na njihovo neiskustvo, to je bilo i za očekivati, zato smo i nudili pomoć od prvog dana", navodi DS ocenivši da je "premijer u jednom trenutku napravio grešku i pokrenuo priču i o stolici za Kosovo u UN".

DS smatra da je "time i tvrdnjama da Kosovo nije srpsko već deset godina poslata poruka Prištini da može da dobije više nego što je očekivala, što ju je utvrdilo u stavu da ne popušta u svojim zahtevima".

Ta stranka navodi i da je "činjenica da niko od pregovarača nije javno izašao da objasni šta je stavljeno pred Srbiju kao uslov i da se umesto toga u javnosti može čuti samo ko je na koga vikao na pregovorima, ko je nudio ostavku i ko je na koga u državnom vrhu ljut".

Ta stranka navodi i da se "socijalisti sigurno sećaju da nije DS ta koja je zaratila sa svetom 1999. godine, a Kumanovski sporazum proglašavala za pobedu".

DS navodi i da je, "kada je ona pregovarala na tehničkom nivou sa Prištinom, Srbija dobila status kandidata, a uprkos protivljenju Prištine mi smo u svim sporazumima izdejstvovali i pozivanje na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN".

Premijer Ivica Dačić sutra će informisati predstavnike parlamentarnih stranaka o toku pregovora s Prištinom. Predviđeno je da u 10.30 premijer razgovara sa liderom DS-a Draganom Đilasom i šefom poslaničke grupe demokrata i bivšeg šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislavom Stefanovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: