"Odbijanje sporazuma bi bilo loše"

Potpredsednica vlade Suzana Grubješić, povodom aktuelne rasprave o sporazumu s Prištinom, kaže da bi odbijanje za Srbiju bilo loše i to na duži rok.

Izvor: B92

Petak, 05.04.2013.

13:43

Default images

"URS smatra da bi odbijanje sporazuma značilo još jedno okretanje leđa budućnosti i na duži rok bi gurnulo Srbiju u političku i ekonomsku izolaciju koju bismo vrlo teško podneli", rekla je Grubješićeva za Tanjug dodajući da svako ko misli da je uskraćivanje datuma jedina posledica odbijanja sporazuma s Prištinom ne poznaje ni spoljnu politiku ni međunarodne odnose.

"Srbiji bi na duži rok bila zatvorena perspektiva članstva, a dovoljno je samo pogledati kakva nam je ekonomsko-socijalna situacija, pa zaključiti koje su posledice prekida integracija", rekla je Grubješićeva.

Upitana kako bi zaustavljanje evrointegracija uticalo na već poljuljano poverenje građana u EU, ona je navela da Srbija istorijski, geografski, ekonomski i kulturno pripada Evropi, te da je potrebno da ta pripadnost postane i institucionalna.

Podsetila je da to predviđa i prva tačka koalicionog sporazuma stranaka koje čine vladu, a to je ubrzanje evropskih integracija.

Grubješićeva navodi da je i dalje naš napredak u evropskim integracijama uslovljen isključivo dogovorom s Prištinom i objašnjava da u Briselu među članovima delegacije Beograda nije bilo nikakvih nesuglasica, već je naprotiv zajednički konstatovano da je ponuđeni predlog sporazuma daleko ispod očekivanog i traženog.

"Napredak u evropskim integracijama, dobijanje datuma i otpočinjanje pregovora o članstvu isključivo zavisi od dogovora s Prištinom i to smo nebrojeno puta ponovili. Taj uslov nije od juče, već još od decembarskih zaključaka Evropskog saveta iz 2011. godine, koji su prepisani i ponovljeni i u zaključcima iz 2012", kazala je Grubješićeva.

Ona smatra i da bi o ponuđenom rešenju do utorka, kada ističe rok za odgovor Briselu, trebalo da se izjasne sve parlamentarne stranke, ali kaže da će odluku doneti državni vrh.

O mogućnosti da do tada Evropska unija, kao posrednik u dijalogu, ponudi Beogradu donekle modifikovane elemente sporazuma, Grubješićeva kaže da EU jednostavno ne bi smela da bude pasivna u ovom trenutku, jer je u pitanju i njen kredibilitet.

"Nepostizanje sporazuma bio bi neuspeh evropske spoljne politike i ne verujem da su spremni na takav ishod", kazala je Grubješićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: