"Za Mali nam treba 11.000 vojnika"

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun izjavio je da bi za mirovnu misiju u Maliju trebalo do 11.200 vojnika.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

21:38

Default images

U izveštaju Savetu bezbenosti UN, Ban je kazao da je taj broj vojnika dovoljan samo da pokrije najveće gradove gde su bezbednosni rizici najveći.

Pored ovih snaga, Ban računa i na "paralelne" u Maliju i u susednim zemljama što je, kako navodi AFP, jasan znak da bi Francuska mogla da zadrži jako vojno učešće u malijskom sukobu.

Ban je kazao da bi te druge snage "vodile velike borbe i protivterorističke operacije, kao i obezbeđivale specijalnu podršku koja nije u nadležnosti UN".

Francuska je, podseća AFP, u januaru poslala vojnike u Mali da bi zaustavila napredovanje islamskih ekstremista ka prestonici Bamaku. Islamisti i tuareški seperatisti preuzeli su severni deo Malija pre godinu dana, zahvaljujući "vakumu" vlasti nastalom nakon vojnog udara.

Nakon što su proterani iz Timbuktura i drugih malijskih gradova, islamisti su sada započeli gerilske operacije protiv francuskih, čadskih i malijskih snaga.

Francuska želi da 15-člani Savet bezbednosti UN u aprilu usvoji rezoluciju o uspostavljanju mirovnih snaga koje bi u Maliju mogle da budu raspoređene do jula. Većinu tih snaga činili bi vojnici iz zapadne Afrike koji se već nalaze u Maliju, preneo je AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: