SPO obeležio 23 godine postojanja

Srpski pokret obnove, koji je osnovan 14. marta 1990. u Beogradu, obeležio 23 godine postojanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2013.

00:56

Default images

Potpredsednik SPO Aleksandar Čotrić i predsednik omladine SPO Avro Osmajlić položili su, na spomenik knezu Mihailu, venac svim borcima palim za demokratiju, saopštila je ta stranka.

Osmajlić je istakao da je cilj "da mladim generacijama pokažemo, a starije gradjane podsetimo šta smo uradili za protekle 23 godine i koji nam je posao ostao da završimo uz njihovu pomoć". On je pozvao i sve koji su napustili SPO "da se vrate svojoj kući i da nam pomognu u daljoj borbi za bolju Srbiju", navodi se u saopštenju.

SPO, koji od osnivanja predvodi književnik Vuk Drašković, nastavlja "da se zalaže evroatlantske integracije, decentralizaciju vlasti, regionalizaciju Srbije", saopštila je juče ta stranka. "Nacionalno pomirenje u srpskom narodu, otvaranje tajnih policijskih dosijea, pravičnu restituciju, jačanje porodičnih vrednosti i obnovu monarhije", su takođe oblasti za koje se zalaže SPO.

SPO je više nego ijedna druga stranka u Srbiji menjao sebe samoga, navodi u saopštenju SPO.

U saopštenju se ukazuje i da je SPO "od ekstremne nacionalne desnice, u danima svog rođenja, pomerala i pomerila ka desnom centru i principima savremene Evrope, ne odričući se nacionalnog i usvajajući građansko, liberalno i globalno".

SPO danas nastavlja, kako se navodi "da se zalaže evroatlantske integracije, decentralizaciju vlasti, regionalizaciju Srbije, nacionalno pomirenje u srpskom narodu, otvaranje tajnih policijskih dosijea, pravičnu restituciju, jačanje porodičnih vrednosti i obnovu monarhije".

U saopštenju se podseća na zalaganja stranke kao i žrtve kojima su pristalice i simpatizeri bili izloženi tokom devedesetrih godina prošlog veka.
Pri jednom od pokušaja ubistva predsednika SPO, 3. oktobra 1999, stradala su četvorica njegovih najbližih saradnika: Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Dragan Vušurović i Vučko Rakočević, a 15. juna 2000, u Budvi Drašković je ranjen.

SPO je "razobličio piramidu državnog terorizma u Srbiji, na čijem vrhu su bili šef države i Služba državne bezbednosti", navodi se u saopštenju i dodaje da je SPO bio pokretač i stožer svih antirežimskih koalicija opozicionih stranaka tokom devdesetih godina pršslog veka - Deposa i Zajedno i koalicije DOS.

SPO je prvi "u komunističkoj Srbiji i Jugoslaviji razvio srpsku nacionalnu trobojku bez petokrake i sa nemanjićkim grbom na njoj, i prvi je zapevao zabranjenu himnu Bože pravde". Ta stranka je, kako se podseća u saopštenju, skinula komunističku anatemu sa generala Dragoljuba Draže Mihailovića i njegove antifašističke gerile, a Ravnu goru učinila planinom nacionalnog hodočašća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: