"Kosovo je tvorevina moćnika"

Republika Kosovo nastala je zbog interesa velikih sila koje kontrolišu tokove novca, kaže Jelena Ponomarjova sa Moskovskog instituta za međunarodne odnose.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.02.2013.

07:38

Default images

Prema njenim rečima, samozvana repubila Kosovo nastala je kao rezultat agresije SAD i NATO-a na suverenu državu Srbiju i ta tvorevina služi interesima svetske vrhuške, objasnila je ona, a prenose Srna i Mondo.

"Konkretno, reč je o nekoliko desetina kraljevsko-aristokratskih i bankarskih porodica koje kontrolišu glavne globalne finansijske tokove i delatnost multinacionalnih kompanija", rekla je Ponomarjova.

Ona je izjavila za "Glas Rusije", povodom pet godina od samoproglašenja Kosova kao nezavisne države, da je samozvana republika Kosovo leglo međunarodnog kriminala, ilegalnog biznisa i latentnog terorizma.

"Kosovo je odličan primer mafijaško-terorističke države i nalazi se rame uz rame sa Avganistanom, koji je bio jedna od prvih zemalja koja je priznala Kosovo, Kolumbijom, Sudanom, Somalijom...", istakla je Ponomarjova.

Ona je navela da ne bi trebalo zanemariti mišljenje Džona Laflanda, britanskog novinara i naučnika, člana britanskog Helsinškog odbora za ljudska prava, da je "suverenitet Kosova fikcija, a da se realna vlast nalazi u rukama službenika EU i vojske NATO-a“.

Ponomarjova je naglasila da je očigledno da u uslovima mafijaško-terorističkog režima nema nikakvih garancija da će ljudska prava srpskog stanovništva biti poštovana.

Ona je konstatovala da su mnogi američki službenici, bilo oni ranije, ili oni koji su trenutno angažovani na Kosovu, vlasnici ili suvlasnici mnogih kompanija, pre svega onih koje se bave telekomunikacijama i energetikom.

"Tako je general Vesli Klark, glavnokomandujući NATO snagama tokom bombardovanja Srbije, sada vlasnik kanadske energetske kompanije koja aktivno koristi ugalj i produkte sintetičkog goriva sa Kosova. Kompanija Medlin Olbrajt vlasnik je 75 odsto firme K-telekom. Faktički, Olbrajtova je monopolista što se tiče telekomunikacija na Kosovu", precizirala je Ponomarjova.

Ona je dodala da američki mediji ukazuju na učešće bivših službenih lica u procesu privatizacije, kao i na investiranje na Kosovu - zarad dostizanja poslovnih i ličnih interesa.

"Priština je, po svemu sudeći, jedini grad na svijetu gde se Ulica Boba Dola preseca sa Bulevarom Bila Klintona", zaključila je Ponomarjova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: