"Vlasenicu izazvali muslimani"

U nastavku odbrane Radovana Karadžića, svedok Tomislav Savkić izjavio je pred Haškim tribunalom da je muslimanska strana izazvala sukobe u opštini Vlasenica.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

21:59

Default images

Svedok Savkić, koji je bio predsednik srpske opštine Milići i član lokalnog kriznog štaba, ponovio je iskaz mnogih svedoka Karadžićeve odbrane da su muslimani počeli da se naoružavaju 1991. i formiraju paravojne formacije.

Istovremeno su, po nalogu Stranke demokratske akcije, prestali da se odazivaju na pozive za mobilizaciju u JNA.

Te paravojske, prema svedoku, upadale su u srpska sela i zlostavljale stanovništvo, te zaustavljale vozila na drumskim barikadama.

Savkić je tvrdio i da je Muslimansko nacionalno vijeće BiH krajem 1991. objavilo nameru da "stvori muslimansku državu i oružane snage", posle čega su Srbi u Vlasenici i okolini pokušali da sa Muslimanima postignu dogovor u cilju izbegavanja rata.

Tvrdeći da nije znao za dokument "varijanta A i B", kojim je, po optužnici, Karadžić u decembru 1991. naložio preuzimanje vlasti u opštinama sa srpskom većinom, ali i manjinom, Savkić je potvrdio da je srpska opština Milići formirana u martu 1992.

Iako je sa Muslimanima, po rečima svedoka, bio postignut sporazum o podeli opštine, SDA je otezala sa njegovom primenom, "kako bi se omogućilo da što je moguće više Muslimana napusti Vlasenicu".

Početkom aprila 1992, Srbi su formirali krizni štab i poslali Teritorijalnu odbranu da spreči napad muslimanskih paravojski, za koji su saznali, posvedočio je Savkić.

Prema pisanoj izjavi svedoka, koju je Karadžić uveo u dokaze, "preostalo muslimansko stanovništvo zatim je napustilo područje", prethodno tražeći od srpskih vlasti da im obezbedi prevoz.

Kao pripadnik VRS, Savkić je, kako je svedočio, bio očevidac propalih pokušaja da se demilitaruje područje oko Srebrenice iz koje je ABiH napadala okolna sela.

On je izjavio i da je, 15. jula 1995, u šumi video veliki broj leševa muslimana iz kolone koja je pokušavala da se, posle pada Srebrenice, probije ka Tuzli. Tvrdio je da su oni stradali u međusobnom obračunu.

Karadžić je optužen i za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Kao i prethodni svedoci, Savkić je negirao da su Karadžić i drugi lideri sa Pala ikada naredili proterivanje ili ubistva muslimana.

Pri svom iskazu, Savkić je ostao i nakon što mu je u unakrsnom ispitivanju tužiteljka En Saterlend predočila niz dokaza o progonu muslimanskih civila iz Vlasenice i okoline i drugim zlodelima.

Savkić je negirao i da je bio u kontaktu sa načelnikom za bezbednost Drinskog korpusa VRS Vujadinom Popovićem, koga je sud u Hagu nepravosnažno proglasio krivim za genocid u Srebrenici i osudio na doživotni zatvor.

Suđenje Karadžiću, optuženom i za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, biće nastavljeno u ponedeljak, 18. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: