Kosovo: Deca ranjena u eksploziji

Dvoje dece povređeno u ponedeljak uveče, kada je nepoznata osoba bacila bombu na srpsku kuću u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici. Dačić osudio napad.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 04.02.2013.

19:36

Default images

Deca, stara tri i devet godina, zasad nisu životno ugrožena i zbrinuta su u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Devojčica je povređena u predelu uha, a njenom bratu geleri su se zabili u vrat. Prema nezvaničnim informacijama, napadači su ubacili eksplozivnu napravu, za koju se veruje da je ručna bomba, kroz otvoren prozor sobe u kojoj su se deca igrala.

"Primili smo dvoje dece koja su povređena eksplozivnom napravom koja je ubačena kroz prozor njihove privatne kuće. Imaju povrede od gelera po glavi i vratu i za sada nisu životno ugroženi", rekli su novinarima dežurni lekari u bolnici u Kosovskoj Mitrovici Trajče Bogevski i Miroslav Dančetović.

"Razmišljamo o njihovom transportu na dalje lečenje u neku specijalizovanu dečju kliniku u Beogradu zbog mogućnosti komplikacije povreda. Povrede su u predelu obraza i vrata, a ovakve povrede mogu biti opasne po život i zbog toga razmišljamo o mogućem transportu", rekli su lekari.

Bogeski je kazao da deca, koja su smeštena na odeljenju Intenzivne nege, imaju rane na obrazima i s prednje strane vrata, gde su veliki krvni sudovi.

Eksplozivna naprava bačena je u kuću Sneže i Steve Vučetić, u Bošnjačkoj mahali, jednom od mešovitih kvartova u Kosovskoj Mitrovici u kojem žive i Srbi i Albanci.

Policija je na mestu eksplozije obavila uviđaj. Ovo je drugi bombaški napad za poslednja 24 časa u severnom delu Kosovske Mitrovice, a počinioci nisu nađeni.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić najoštrije je osudio bombaški napad na srpsku kuću u Kosovskoj Mitrovici, u kojem je večeras povredjeno dvoje dece, naglašavajući da medjunarodne snage imaju obavezu da svima garantuju bezbednost.

"Ovakvi i slični napadi ugrožavaju mir na Kosovu i Metohiji, čemu je Srbija maksimalno posvećena, i medjunardne snage treba da doprinesu da se taj mir održi i da bude obezbedjena bezbednost svih koji žive na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić Tanjugu.

Zahtevajući da počinioci napada budu što pre otkriveni, premijer je kazao da ovakvi i slični dogadjaji otežavaju dijalog izmedju Beograda i Prištine.
"Iz tog razloga još jednom apelujem na medjunarodne snage da rade svoj posao, počinioce što pre privedu pravdi i obezbede uslove za miran suživot na Kosovu i Metohiji", rekao je Dačić.

Administrativna kancelarija kosovske vlade u Kosovskoj Mitrovici najoštrije je osudila bombaški napad u Bošnjačkoj Mahali, ističući da je to apsolutno neprihvatljivo i da se sa ovim napadom otišlo predaleko.

"Ovo se ne sme tolerisati, ovo delo ne sme proći nekažnjeno. Ovim se napadom otišlo predaleko. Sada je trenutak da svi oni koji mogu imati uticaja, reaguju na pravi način i učine sve što je u njihovoj moći kako bi se ovaj haos zaustavio, nezavisno od toga za koje institucije rade", navela je u saopštenju šefica Administrativne kancelarije Adrijana Hodžić.

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin zatražio je od međunarodne zajednice da hitno zauzme stav o bombaškom napadu u Kosovskoj Mitrovici u kom je večeras povređeno dvoje dece i da pronađe počinioce.

"Kako ne osuditi akt nasilja koji je pogodio trogodišnjeg dečaka i njegovu desetogodišnju sestricu? Mi ne znamo ko su počinioci, ali iz istorije porodice koja tu živi njihov jedini greh je da su Srbi. Nikom se na drugi način nisu zamerili", rekao je Vulin za Radio B92.

Vulin zatražio od međunarodne zajednice da reaguje, i da "prestane da tretira Srbe kao građane drugog reda".

"Tražim od međunarodne zajednice da pod hitno, večeras, izađe sa stavom o onome što se desilo i kaže da će da preduzme odgovornost i u skladu sa svojim ovlašćenjima, koja nisu mala, obezbedi da saznamo istinu i da će počinioci biti kažnjeni", naglasio je Vulin i zapitao se kakva je uloga međunarodne zajednica na Kosovu ako nije u stanju da obezbedi sigurnost za sve koji žive na Kosovu i Metohiji.

Šef vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju zamolio je Srbe da se uzdrže i da ne nasednu na ovu provokaciju.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić ocenio je da za večerašnji bombaški napad u tom gradu odgovornost snose Kfor i Euleks, i pozvao građane da prekinu komunikaciju sa pripadnicima međunarodnih snaga.

"Ovaj teroristički napad otkriva da iza njega stoji međunarodna zajednica - Kfor i Euleks. Najveću odgovornost snose komandant Kfora i šef misije Euleksa, bez čijeg znanja i saglasnosti se ovaj teroristički napad ne bi ni dogodio", ocenio je Pantić u saopštenju.

On je pozvao građane Kosovske Mitrovice da već večeras prekinu komunikaciju sa pripadnicima, kako je rekao, "okupatorskih snaga".

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da su bombaški napadi dokaz zastrašivanja i etničkog čišćenja Srba s Kosova i Metohije.

"Ovo treba da bude poruka za zvanični Beograd i pregovarački tim: da znaju predsednici države i Vlade, ali i šef beogradskog tima za tehničke pregovore s kim treba da pregovaraju i šta se u stvari ovde dešava", rekao je Nedeljković za agenciju Beta.

Koordinatorka Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Zlata Radovanović zatražila je od Kfora i Euleksa da istraže bombaški napad u kojem je večeras povređeno dvoje srpske dece u Kosovskoj Mitrovici i da osiguraju bezbednost građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: