CG: Izbori raspisani za 7. april

Predsednik Skupštine Crne Gore raspisao je predsedničke izbore za 7. april, nakon završenih konsultacija s predstavnicima parlamentarnih političkih partija.

Izvor: B92

Petak, 18.01.2013.

07:14

Default images

Ti predsednički izbori biće šesti od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, odnosno drugi nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine. Aktuelnom predsedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću mandat ističe 21. maja.

Prema zakonu, predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je dužan da raspiše predsedničke izbore najkasnije 120 dana pre isteka mandata aktuelnom predsedniku, a od datuma raspisivanja do održavanja izbora ne može proći manje od 60 ni više od 90 dana. Predsednički izbori u Crnoj Gori, zbog toga, najverovatnije biće održani u aprilu.

Kandidaturu na predsedničkim izborima do sada je zvanično najavio jedino lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić, dok je aktuelni predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije rekao da veruje da bi pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u toj državi, ako ga njegova Demokratska partija socijalista ponovo kandiduje na tu funkciju.

On je kazao da će prihvatiti kandidaturu za predsednika Crne Gore ukoliko to bude stav DPS, ali je spreman i da podrži nekog drugog kandidata ako tako odredi ta partija.

Crnogorski premijer i lider DPS-a Milo Đukanović izjavio je juče da je Vujanović jedan od favorita te stranke za predsedničkog kandidata, a DPS će konačnu odluku o tom pitanju doneti sredinom naredne sedmice. Đukanović je novinarima, nakon konsultacija s predsednikom crnogorskog parlamenta Krivokapićem o terminu predsedničkih izbora, kazao da DPS ima nekoliko opcija za predsedničkog kandidata.

"Vujanović je čovek koji uživa podršku DPS-a i naravno da će on u predstojećem postupku kandidovanja biti jedan od favorita kojim želimo da predstavimo svoje ambicije kada je u pitanju predsednička funkcija. Procedura definisanja kandidata je, ipak, u toku, a do polovine sledeće nedelje završićemo tu proceduru unutar partije i upoznati javnost sa našim kandidatom", naveo je Đukanović.

U crnogorskoj javnosti postoje oprečna mišljenje da li Vujanović ima pravo na još jedan predsednički mandat. On je do sada dva puta biran za crnogorskog predsednika, ali postoji dilema da li mu se računa prvi mandat, s obzirom na to da Crna Gora tada nije bila nezavisna država.

Vujanović je, prema istraživanju javnog mnjenja, sada najpopularniji političar u Crnoj Gori, a podjednako uživa poverenje i Crnogoraca i Srba.

Međutim, Socijaldemokratska partija, manji partner u vladajućoj koaliciji, medjutim, smatra da Vujanović nema zakonsko pravo na još jedan predsednički mandat.

DPS je ranije saopštila da će do 25. januara doneti odluku o kandidatu te stranke na predsednički izborima u Crnoj Gori.

Predstavnici stranaka manjinskih naroda saopštili su da su, po koalicionom sporazumu, u obavezi da podrže predsedničkog kandidata DPS-a ko god to bude.

Lider Pozitivne Crne Gore Darko Pajović kazao je da ta stranka preferira opciju da ima svog predsedničkog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: