Milanović: Vreme za rušenje zidova

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sednici Vlade da Hrvatska, u interesu mira i stabilnosti, razgovara i s istokom i sa zapadom.

Izvor: Beta, index.hr

Četvrtak, 17.01.2013.

10:48

Default images

"Vreme je za rušenje zidova", rekao je Milanović, a objavila Vlada Hrvatske na svom profilu na Tviteru.

Podsetimo, Milanović je juče u Beogradu razgovarao s premijerom Ivicom Dačićem. On je rekao da je do njihovog susreta moglo da dođe i ranije, ali da su neke stvari stajale na putu i da odnosi Beograda i Zagreba nisu bitni samo za te dve zemlje, već i za region.

"Ovde smo da vidimo da li možemo bolje. Mi, Srbija i Hrvatska, Hrvatska i Srbija. Prošli smo kroz težak period, a to samo dokazuje da politika nije samo razum, nego i osećaj. Nema ničeg novog, osim što smo samo izgubili pola godine, a zašto, to je sada nebitno", rekao je juče Milanović.

Ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ocenila je da je Milanovićeva poseta dobar, racionalan i koristan pomak u odnosima sa Srbijom, kao i u preuzimanju odgovornosti za vođenje regiona.

Ona je novinarima uoči sednice Vlade rekla da očekuje nove kontakte sa srpskim šefom diplomatije Ivanom Mrkićem, s obzirom na to da su se dogovorili da će u februaru razgovarati o prekograničnim projektima koji bi mogli da budu finansirani iz evropskih fondova.

Prvi susret Milanovića i Dačića izazvao je veliku pažnju i hrvatske štampe. Uz izveštaje sa sastanka u Beogradu, mediji prenose i izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića o tome da je prvo trebalo da dođe do susreta predsednika, a ne premijera dve države.

Štampa posebno citira Nikolićevu izjavu u kojoj postavlja pitanje o tome da li je Milanovićeva poseta "iskreno prijateljska".

"Jutarnji list" ocenjuje da Nikolić nije slučajno "zasolio" dugo očekivani susret koji je trebalo da otopi zastoj u dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije. Razlog za njegov istup zagrebački dnevnik vidi u činjenici da je zaobiđen u dogovaranju posete hrvatskog premijera.

List zaključuje da će u budućnosti odnosi Beograda i Zagreba u većoj meri zavisiti od saradnje premijera nego, kako je do skora bio slučaj - predsednika, podsećajući na dobru saradnju Ive Josipovića i bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

I "Večernji list" iz Beograda donosi opširan izveštaj i ističe Milanovićevu izjavu da će Hrvatska pomoći Srbiji na putu prema EU. Uz to se navodi i da su dvojica premijera razgovarala i o tužbama za genocid.

Na dnevnom redu otvorenog dela sednice hrvarske vlade je, kako javlja Indeks.hr, Nacrt predloga zakona o akcizama, Nacrt predloga zakona o poljoprivrednom zemljištu, ispunjenje pretpostavki za početak građenja novog putničkog terminala Aerodroma Zagreb putem dodeljene koncesije, Predlog odluke o preferencijalnoj carinskoj kvoti pri uvozu određenih poljoprivrednih proizvoda, Predlog zaključka u vezi s Projektom objedinjavanja svetlovodne infrastrukture u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: