DS predlaže 7, a DSS 8 amandmana

Na Vladin predlog rezolucije o KiM, koji će sutra biti pred poslanicima Skupštine Srbije, DS će podneti sedam, a DSS osam amandmana.

Izvor: B92

Petak, 11.01.2013.

12:05

Default images

Borislav Stefanović i Goran Bogdanović izjavili su da je namera DS da amandmanima zaštite državne i nacionalne interese, a pre svega interese Srba na Kosovu.

Od osam amandmana koje će podneti DSS četiri se odnose na dopunu Rezolucije o KIM, a četiri na brisanje svih onih delova u njoj u kojima se pominje Evropska unija i primena dosadašnjih "briselskih sporazuma".

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović rekao je na konferenciji za novinare da se svi amandmani odnose na tekst rezolucije o osnovnim principima za političke razgovore s privremenim institucijama samouprave u Prištini, a ne na njeno obrazloženje koje za DS nema pravnu snagu, niti obaveznost.

DS, između ostalog, traži da se u rezoluciji navedu svi dokumenti o KiM koje je Srbija donosila, da se ukaže na to da je dugo i neuspešno radilo na rešenju za Kosovo i da se osim, kako tvrdi, lepih želja, u rezoluciji daju konkretne smernice pregovaračkom timu.

Stefanović, koji je za vreme mandata prošle vlade bio predstavnik Beograda u tehničkom dijalogu sa Prištinom, tvrdi da se u predlogu rezolucije i njenom obrazloženju, koje je proisteklo iz platforme predsednika Tomislava Nikolića, vide dve politike vlasti koje su u velikoj meri u suprotnosti, ali da je sama rezolucija na tragu politike prošle vlade.

"Drago nam je da je vlada preuzela politiku DS u velikoj meri i vrata Krunske su im otvorena - mogu kolektivno da se učlane", rekao je Stefanović.

Podsetimo, predsednik Srbije i Vlada jednoglasno su u sredu postigli dogovor o dva dokumenta o KiM - rezolucije koja će ići pred poslanike Skupštine, i platforme koja neće izlaziti u javnost.

DSS predlaže osam amandmana

Demokratska stranka Srbije predložila je osam amandamana, od kojih se četiri odnose na dopunu Rezolucije o KIM, a četiri na brisanje svih onih delova u njoj u kojima se pominje Evropska unija i primena dosadašnjih "briselskih sporazuma".

Amandmani koji se odnose na dopunu Rezolucije definišu da Narodna skupština, na osnovu Ustava Srbije, a posebno njegovih odredbi o pokrajini Kosovo i Metohija kao sastavnom delu teritorije Srbije i ustavnim obavezama svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji, utvrđuje osnovne principe za pregovore sa PIS.

Pregovori treba da budu vođeni pod mandatom Saveta bezbednosti UN kako i određuje Rezolucija 1244, a ne pod "pristrasnim i po interese Srbije krajnje štetnim" pokriviteljstvom EU, navodi DSS.

Zatim, amandmani određuju da je cilj pregovora da građani Srbije na KIM, koji priznaju Srbiju kao svoju državu, uživaju sva prava koja im pripadaju po Ustavu Srbije i po međunarodnim aktima koje je Srbija unela u svoj pravni sistem.

Dalje se amandmanima određuje da će, saglasno Ustavu Srbije koji utvrđuje suštinsku autonomiju za AP KIM i Rezoluciji 1244 SB, koja utvrđuje suštinsku autonomiju za KIM unutar Srbije, Narodna skupština doneti poseban zakon kojim će se urediti suštinska autonomija AP KIM. Zakon o suštinskoj autonomiji uređuje Ustavom utemeljen odnos Srbije i AP Kosovo i Metohija.

Amandmanima se definiše da do odluke Ustavnog suda o ustavnosti uredbi o sprovođenju "briselskih sporazuma" Vlada Srbije neće primenjivati ove sporazume.

DSS je podnela i četiri amandmana koja se odnose na brisanje svih onih delova Rezolucije u kojima se pominje EU, jer se pokazala kao "krajnje pristrasna u dosadašnjim razgovorima u korist nezavisnosti Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: