Moskva:Građani neće budistički hram

Građani moskovskog okruga Otrandoe protestovali su protiv gradnje prvog budističkog hrama u ruskoj prestonici, prenosi Verska informativna agencija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2012.

08:57

Default images

Više stotina pravoslavnih žitelja već je potpisalo peticiju u kojoj se suprotstavlja odluci gradskih vlasti koje su odredile da se hram sagradi u njihovom rejonu.

Da bi se neki verski objekat sagradio, potrebna je saglasnost stanovnika koji žive u njegovoj okolini.

Stanovnici kažu da hram nije potreban i da u njihovom susedstvu gotovo da i nema budista. Već imaju džamiju, koja im smeta jer se na islamske praznike okuplja veliki broj ljudi, a za Bajram se tu kolju ovce. Oni se pribojavaju toga kakve običaje imaju budisti. Imaju i sinagogu, na koju se ne žale.
Budisti Moskve, kojih ima oko 20.000, obradovali su se dozvoli gradske vlade prestonice, a gradnja je trebalo da počne iduće godine.

Moskovski mediji podsećaju da su gradske vlasti 2010. dozvolile da se sagradi 200 pravoslavnih hramova, posebno u rubnim delovima grada, gde ih do sada nije bilo. U 35 slučajeva odobrene lokacije morale su da budu izmenjene zbog protivljenja građana, koji obično ne žele da se žrtvuje park, ili da crkva bude u blizini škole, navodi VIA.

Budizam je u Rusiji priznat kao "tradicionalna" veroispovest. S pravoslavljem i islamom učestvuje u svim državnim međureligijskim telima. Ukupno u Rusiji ima između 1,5 do dva miliona budista tibetanskog usmerenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: