Subota, 15.12.2012.

23:06

Lanza - Od "tihog genija" do ubice

Adam Lanza, ubica iz Njutauna, možda je patio od blažeg oblika autizma, s kojim se može relativno normalno živeti, navode izvori iz policije.

Izvor: Večernji list

Default images

Njegovi poznanici iz škole kažu da nikada nije pravio probleme, da je bio veoma ćutljiv, ali i vredan i izuzetno pametan. Njegov bezumni akt je šokirao svet i devastirao Njutaun.

"Ovaj je gradić je jako miran, jako tih. Čak previše", rekao je jedan stanovnik Njutauna. Tu je tišinu u petak u 9 sati po američkom vremenu prekinuo zvuk metaka.

Prizore iz osnovne škole "Sendi Huk" ne treba ni opisivati. One koji su morali da ih vide, pratiće ih celi život. A one druge? Dovoljno je reći da je u učionicama i igraonicama za najmlađe ubijeno dvadesetoro dece.

Neka su imala samo pet godina, a najstariji 10. Ubijeno je i šestoro odraslih koji su telima branili decu. Ubica je sam sebi oduzeo život, a pre toga i svojoj majci. Škola u koju je u petak ujutro, pola sata nakon početka nastave, na silu ušao, kako se posle ispostavilo, 20-godišnji Adam Lanza, doslovno je pretvorena u mrtvačnicu.

Krvavi pohodi po američkim školama nisu retkost, a opet, svi nakon njih ostanu bez reči. Američki predsednik Barak Obama crvenih očiju, uputio je reči utehe. Istakao je da bi se oružje, po američkom Ustavu dostupno gotovo svima, trebalo strože regulisati.

No, da je li oružje odgovorno za žrtve? Masakri se događaju po istom scenariju: žrtve su slučajne, a okidač povlači mladi čovek, tinejdžer ili tek neko stariji.

"Genije", "uredan", "ćutljiv", bez Fejsbuka

(Foto: Beta, AP)
Takav je bio i Adam Lanza. Polako stižu informacije o tome da je pre pohoda na decu ubio svoju majku, 52-godišnjakinju, koja je neko vreme radila u toj školi, da je baš ona nedavno kupila pet komada oružja, da je dete rastavljenih roditelja i da se baš u vreme razvoda njegov stariji brat Rajan, za kojeg se prvo mislilo da je ubica, odselio od kuće.

Ipak, komšije ih opisuju kao skladnu porodicu, dok Adama kolege iz škole opisuju ga kao povučenog, tihog i ćutljivog. Dobijao je izvrsne ocene, rekao je njegov kolega iz klupe.

"Ne, nije mi govorio, video bih na testovima. Kako to već biva, sada i komšije vide da je bio "čudan", da je gledao u pod, da nije pozdravljao... Koliko je tada bio neprimetan, sada je, nažalost, postao poznat u celom svetu", rekao je on.

BBC navodi i da se njegovi bivši drugovi iz škole ne sećaju mnogo toga o njemu, ali da svi ističu da je bio pravi odlikaš, izuzetno pametan i vredan, da je uvek izgledao veoma uredno, ali i da je retko bilo šta govorio.

"On je jedan od najpametnijih ljudi koje sam ikada upoznao. Verovatno je bio genije", rekao je Džošua Milas, koji je išao sa Lanzom u odeljenje.

Olivia de Vivo je za "Njujor tajms" rekla da ga "nikada nije viđala u društvu drugih ljudi".

"Ne mogu da se setim nikoga ko je bio blizak sa njim", rekla je ona.

Ostali mediji navode da ga se mnogi sećaju i kao "štrebera".

Vozač školskog autobusa koji je svakodnevno u srednju školu prevozio braću Adama i Rajana rekao je da "zna mnogo klinaca za koje bi mogao odmah da kaže da će sigurno praviti probleme, a njih dvojica definitivno nisu spadali u tu grupu".

Ubiješ li jednog, vest si. Počiniš li masakr, završiš na naslovnoj strani

(Foto: Beta, AP)
"Svaki Amerikanac zna pravila igre: ubiješ li jednu osobu, život ti je gotov i bićeš srećan ako budeš vest u lokalnim novinama. Počiniš li masakr, završiš na naslovnici Tajma", objašnjava vojni psiholog u penziji David Grosman, stručnjak za ljudsku agresiju.

"Istomišljenike često nalaze preko interneta. Kombinacija medija i interneta daje potencijalnim ubicama istu socijalnu mrežu i potporu kakvu daje vojska vojnicima kad kreću u napad", rekao je Grosman.

Ipak, BBC ističe i da Adam Lanza nije imao nalog na Fejsbuku i da je iza sebe ostavio minimalni "digitalni otisak".

AP dodaje da policiju čudi i da nije pronađena nikakva poruka, niti bilo kakva vrsta manifesta. Svedoci kažu da Lanza tokom masakra nije izgovorio nijednu reč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: