SAD: 27 ubijenih u osnovnoj školi

U pucnjavi u osnovnoj školi u Njutaunu, u američkoj državi Konektikat, mladić ubio 20 dece, šest odraslih, među kojima je i njegova majka, na kraju i sebe.

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.12.2012.

16:51

Default images

Predsednik Barak Obama u suzama obećao naciji da će sprečiti takve tragedije.

Mediji pišu da je napadač Adam Lanza (20) najpre usmrtio svoju majku, koja je učiteljica u toj školi, potom 20 učenika u njenom razredu, zatim još pet odraslih i na kraju sebe. Nezvanično, ubijeni su i direktor škole i psiholog. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do deset godina.

Izvor agencije AP u policiji rekao je da je 20-godišnji Adam Lanza identifikovan kao napadač koji je obučen u crno, naoružan sa više vatrenih oružja izvršio napad, a potom izvršio samoubistvo, a ne njegov brat Rajan, kako je prvobitno saopšteno.

Policijski izvor kaže da je prvobitna informacija bila pogrešna, jer je zamenjen identitet dvojice braće. Isti izvor je naveo da je stariji brat Rajan (24) uhapšen i da je na ispitivanju u policiji kako bi se utvrdilo da li ima veze s napadom.

Lanzina devojka i još jedan prijatelj iz države Nju Džersi vode se kao nestali.

Američki mediji navode da je Lanza izvršio samoubistvo kada je policija stigla na lice mesta, a CNN javlja i da je u jednoj kući pronađeno telo muškarca, koji je najverovatnije drugi napadačev brat.

Predstavnik policije Pol Vins rekao je na konferenciji za novinare, koju su prenosile svetske televizije, da se za sada samo jedna osoba vodi kao napadač, ali da ispituju mogućnost da je u napadu učestvovao još neko.

Vins nije želeo da ulazi u detalje zamolivši novinare za razumevanje jer je istraga u toku. On je rekao da su se sva ubistva dogodila u jednom delu škole, u dve ili tri učionice.

Prema nepotvrđenim informacijama među ubijenima su i direktor škole i školski psiholog.

Napad je izveden automatskom puškom kalibra 5,7 milimetara, rekao je izvor agencije AP-a u Vašingtonu. Na licu mesta je veliki broj policijaca i agenata Federalnog istražnog biroa (FBI).

Na televizijskim snimcima vide se policajci i ambulantna vozila na licu mesta, kao i roditelji koji se okupljaju oko škole. Si-En-En (CNN) je, kao i većina drugih, prekinula emitovanje redovnog programa i neprekidno prenosi nove informacije vezane za napad.

Pol Dens iz državne policije Konektikata rekao je kratko na konferenciji za novinare da je policija reagovala brzo, da je odmah došla na mesto napada i da je ceo školski kompleks pregledan i obezbeđen.

To je jedna od najsmrtonosnijih pucnjava u istoriji SAD, gde takvi napadi nisu neuobičajeni. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina, preneo je Rojters.

Među žrtvama su direktor škole i psiholog, javio je Si-En-En, dok lokalni mediji navode da je ubijen i napadač (24), kod koga su pronađena tri komada oružja i pancir.

Ima i nepotvrđenih izveštaja o drugom napadaču pošto su očevici prijavili da je ispaljeno nekoliko desetina hitaca. I dalje nema zvanične potvrde da se radi o dva napadača.
(Foto: Beta, AP)
Jedan od očevidaca rekao je za Si-En-En da je čuo pucnje u hodniku škole i da je ispaljeno najmanje 100 metaka. Drugi očevici navode da se čula pucnjava i u učionicama.

"Bilo je užasno", rekla je Brenda Lebinski, majka učenice koja pohađa treći razred. "Svi su bili u panici - roditelji, đaci. Neka deca su izašla iz škole okrvavljena. Ne znam da li su pogođena, ali na njima je bilo krvi." Lebinski je dodala da joj majka jedne učenice rekla da je "maskirani čcovek" ušao u kancelariju direktora i otvorio vatru.

Učitelj njene ćerke je, čime je čuo hice, zaključao učionicu i smestio svu decu u jedan ugao, kazala je ona.

Jedna devojčica je opisala kako je čula nekoliko pucnjeva dok je bila na času fizičkog. Ostala deca su počela da plaču, a učitelji su ih sproveli u obližnju prostoriju, rekla je ona.

"Onda je došao jedan policajac i rekao nam da trčimo napolje i tako smo i uradili", kazala je devojčica.
Na snimcima se vide đaci, od kojih su neki u suzama, a drugi preplašeni, kako preko parkinga odlaze u pratnji odraslih.

Napad se dogodio u 9.40 ujutru po lokalnom vremenu. Sve škole u okolini zatvorene su odmah iz predostrožnosti.

Škola "Sendi huk" važi za prestižnu u tom kraju. Tu školu pohađa više od 600 đaka, od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda.

Obama se u suzama obratio naciji

(Foto: Beta, AP)
Američki predsednik Barak Obama brisao je suze i jedva se "držao" tokom govora zbog današnjeg masakra u osnovnoj školi u Konektikatu, obećavši da će država sprovesti značajne akcije u cilju zaustavljanja takvih tragedija.

"Većina danas poginulih su deca, prelepa mala deca između pet i 10 godina", rekao je Obama dodajući da je pred njima bio ceo život, rođendani, diplomiranja, venčanja, dobijanje dece, prenela je agencija AFP.

Obama je potom prekinuo da govori na nekoliko sekundi, teško dišući, brišući više puta suze tokom govora u prostoriji za brifinge u Beloj kući povodom ubistva najmanje 27 osoba, od kojih su 18 deca. "Među žrtvama su bili i nastavnici, žene i muškarci, koji su svoje živote posvetili pomažući našoj deci da ispune svoje snove", rekao je Obama.

"Naša srca su slomljena danas, roditeljima, bakama i dekama, sestrama i braći ovih mališana kao i porodicama onih koji su ubijeni", rekao je Obama, dodavši da je Amerika kao zemlja kroz to prolazila više puta, u masakrima u Koloradu, Oregonu i Viskonsinu.

"Te komšije su naše komšije, ta deca su naša deca", istakao je američki predsednik.

Obama je obećao preduzimanje značajnih akcija kako bi se sprečile tragedije kao ova.
(Foto: Beta, AP)
Njutaun ima 27.000 stanovnika i nalazi se 130 kilometara severoistočno od Njujorka.

Napadi ove vrste nisu retki u SAD. U Oregonu je u utorak naoružani napadač otvorio vatru u tržnom centru i ubio dvoje ljudi, a potom i sebe.

Najsmrtonosniji napad izveden je u julu kada je tokom prikazivanja filma "Betmen" u bioskopu u Koloradu napadač ubio 12, a ranio 58 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: