Izraelska naselja u znak odmazde

Izraelska vlada će da izgradi 3.000 stanova u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, u znak odmazde zato što je Palestina dobila status posmatrača u UN.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

22:18

Default images

"To je tačno: Jerusalim i Zapadna obala", rekao je visoki izraelski zvaničnik pod uslovom da mu se ne objavi ime, na pitanje o istinitosti informacije diplomatskog dopisnika lista "Harec".

"Netanjahu je odlučio da se izgradi još 3.000 stanova u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, kao odgovor na palestinski potez u UN", napisao je novinar na svom Tviter nalogu @BarakRavid, pozivajući se na "važnog političara".

"Uprkos obećanjima koja je dao predsedniku (SAD Baraku) Obami, premijer Benjamin Netanjahu je naredio da se nastavi izgradnja u području E1, između Jerusalima i Ma'ale Adumima čime će se izolovali severni deo Zapadne obale", kaže on.

"To je izraelska agresija protiv jedne države i svet mora da preuzme svoju odgovornost", odgovorila je Hanan Ašravi, članica Izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Po izraelskom sajtu Ynet, odluku da se nastavi izgradnja u zoni E1, već u četvrtak je doneo uži kabinet Vlade - devet glavnih ministara.

Godinama zamrznut pod pritiskom SAD, taj sporni projekat ima za cilj da koloniju Ma'ale Adumim, na Zapadnoj obali, poveže sa kolonizovanim delovima istočnog Jerusalima, okupiranog i pripojenog Izraelu 1967. godine.

Palestinci se tome oštro protive jer će se time praktično napola preseći oblast Zapadne obale što podriva održivost palestinske države.

"Odluka UN neće promeniti ništa na terenu. Neće biti palestinske država bez dogovora koji bi garantovao bezbednost izraelskih građana", rekao je Netanjahu u četvrtak uveče.

Mada je osudio glasanje u Generalnoj skupštini i kritikovao govor palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, na meti je kritike što nije uspeo da odvrati Palestince od njihove namere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: