Gaza: Pogođen AFP, ubijeni novinari

Tri palestinska novinara ubijena u gradu Gazi. U napadu Izraela pogođena i zgrada u kojoj se nalazi agencija AFP. Izrael i Hamas bez dogovora o prekidu vatre.

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2012.

07:34

Default images

Novinari su ubijeni dok su bili u svojim automobilima, navodi agencija AP, pozivajući se na izjave zdravstvenog zvaničnika i direktora TV stanice "Al-Aksa", kojom upravlja Hamas, koji kontroliše pojas Gaze. Izrael je potvrdio da su novinari bili meta napada, tvrdeći da su bili povezani sa ekstremistima.

Izraelska vojska je potvrdila i da je gađala osmospratnicu u kvartu Rimal u gradu Gazi, ističući da je meta napada bio njen sedmi sprat, gde se navodno nalazi vojna obaveštajna služba Hamasa.

Fotograf francuske agencije Mahmud Hams, koji se u vreme udara nalazio u zgradi, koju su u roku od nekoliko minuta pogodile najmanje tri rakete, izjavio je da niko od zaposlenih u agenciji AFP nije povređen. Prostorije agencije, takođe, nisu oštećene.

Izraelska vojska upozorila je novinare da se drže podalje od agenata i objekata Hamasa, ističući da je u pitanju "teroristička grupa" koja će ih upotrebiti kao "ljudski štit".
Foto: Beta, AP
Zgrade u kojima se nalaze ispostave medija već su gađane u najnovijoj ofanzivi Izraela na pojas Gaze i u ovim napadima povređeno je nekoliko novinara.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton danas će doći u Kairo na razgovore s predsednikom Egipta Mohamedom Morsijem, posle konsultacija sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom.

S Klintonovom na terenu, koja pokušava da razreši krizu, Netanijahu će teže da ostvari svoju ideju da izvrši invaziju na Gazu.

List "Vašington post" piše u današnjem izdanju da dolazak američke državne sekretarke u mirovnu misiju na Bliski istok predstavlja preokret u poziciji vašingtonske administracije i najjasniji signal da Izrael treba da zaustavi vojnu kampanju protiv militantnih snaga u Gazi.
Foto: Beta, AP
Iako su zvaničnici Hamasa najavili da će prekid vatre u sukobima s Izraelom biti proglašen sinoć, Izrael je porekao da je zaključio takav dogovor.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da se nastavljaju vojne operacije u Gazi, kao i diplomatski napori dok se ne postigne diplomatsko rešenje za uspostavljanje dugotrajnog zatišja na jugu Izraela.

"Voleo bih da vam kažem da postoji aranžman koji će doneti prekid vatre. Nismo još tamo. Lopta je još uvek u igri", rekao je Regev.

Prema izveštajima lekara, u Gazi je u vazdušnim napadima Izraela, koji traju već sedam dana, ubijeno 138 ljudi, uglavnom civila, među kojima 34 deteta, dok je na izraelskoj strani poginulo pet osoba. Juče je u Gazi ubijen 31 Palestinac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: