EU traži obustavu sukoba u Gazi

Šefovi diplomatija zemalja članica EU zatražili su danas hitnu obustavu ratnih dejstava u Gazi i pozvali Izrael i Palestince da se vrate pregovarčkom procesu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

18:57

Default images

"Svi napadi moraju hitno da se obustave zbog patnje koja se nanosi nedužnim civilima", kaže se u saopštenju izdatom nakon sastanka Ministarskog saveta EU u Briselu.

Ministri su jednoglasno osudili raketne napade palestinskog pokreta Hamas na izraelske gradove, ali su istovremeno pozvali Izrael da svoje pravo da se brani koristi proporcionalno i u skladu s međunarodnim pravilima.

"Sadašnja situacija još jednom podvlači hitnu potrebu za napretkom u pravcu rešenja koje će Izraelcima i Palestincima omogućiti da žive u miru i stabilnosti u dve države", kaže se u saopštenju.

Šefovi diplomatija EU nisu na današnjem sastanku usaglasili stavove o mogućoj kopnenoj ofanzivi izraelskih snaga bezbednosti na pojas Gaze, koja je ovih dana zasuta projektilima u znak odmazde za rakete koje je Hamas ispalio na Izrael.

Nekoliko značajnih članica EU, uključujući Britaniju i Francusku, izjavilo je ranije danas da se protivi najavljenoj invaziji izraelskih trupa na Gazu, gde je najmanje 90 osoba, od čega su polovina civili, poginulo tokom razmene artiljerijske vatre između Izraela i Hamasa u poslednjih nekoliko dana.

U saopštenju s današnjeg sastanka, međutim, nema konkretnih zaključaka u vezi s kopnenom invazijom.

Izraelski ministar Juval Stajnic poručio je ranije danas da se vreme koje je preostalo do eskalacije napada Izraela na Gazu može meriti satima, a ne danima. "Mi smo na prekretnici", rekao je Stajnic i istakao: "Ili idemo ka zatišju ili ka značajnom proširenju operacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: