Puštanje Haradinaja loše za dijalog

Eventualna oslobađajuća presuda haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi ozbiljna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine, kaže Aleksandar Vulin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2012.

09:09

Default images

"Eventualna oslobađajuća presuda haškog suda Ramušu Haradinaju bila bi poruka da je bilo dozvoljeno ubijati Srbe na Kosmetu. Takva presuda bi bila i ozbiljna prepreka nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Kako da se razgovara o sudbini nestalih, pravdi za pobijene i o povratku proteranih ako na slobodu izlazi čovek koji je učestvovao u svemu ovome?", pita Vulin.

Na pitanje da li bi takva presuda mogla da utiče na nove sastanke premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija, šef vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju je odgovorio da je Srbija spremna da razgovara o svim temama, uključujući i pitanje statusa, ali da nam, nažalost, u tome nimalo ne pomažu presude Haškog tribunala.

"Nedopustivo je da Srbi prihvataju sve obaveze i odgovornosti, dok se drugoj, albanskoj strani, maksimalno povlađuje i poštuju se svi njeni zahtevi. Zato od sada i mi imamo svoje zahteve od kojih nećemo odstupati", rekao je Vulin.

Ovih dana, u Briselu bi trebalo da se sastanu radne grupe za implementaciju sporazuma o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, a Vulin naglašava da naša strana želi da raščisti sve nejasnoće u dogovou koji je postignut u Briselu, pišu "Večernje novosti".

"Pre svega, insistiraćemo na tome da međunarodna zajednica ostane statusno neutralna. Izvesno je da ćemo insistirati i da Euleks ima izvršnu ulogu u oporezivanju robe", istakao je on.

Vulin kaže da su radne grupe već obišle neke od administrativnih prelaza i na terenu razgovarale o tehničkim detaljima.

Na pitanje očekuje li da će dogovor početi da se primenjuje 10. decembra, kako je i najavljeno, on ističe da će naša vlada, kao i do sada, učiniti sve da poštuje postignute dogovore, ali dodaje da mi nismo sami u tom poslu, jer u njemu učestvuju i prištinska strana i međunarodna zajednica.

Na molbu da prokomentariše navode albanskih medija da pojedini predstavnici međunarodne zajednice na Kosmetu traže njegovu smenu, jer mu zameraju preveliku bliskost sa Srbima s Kosova, nenajavljene ulaske na Kosovo, uprkos pretnjama hapšenjem, i otvaranje osetljivih tema, Vulin kaže da nema tih saznanja.

"Mislim da to nije moguće", rekao je Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: