Skandal "ruši" još jednog generala

Skandal oko ostavke šefa CIA Dejvida Petreusa se širi. Zbog "nedolične komunikacije" s ženom povezanom s tim skandalom pod istragom i general Džon Alen.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2012.

08:32

Default images

On je komandant američkih i međunarodnih snaga u Avganistanu, koji je trebalo da preuzme mesto zapovednika NATO snaga u Evropi.

Ženska osoba s kojom je Džon Alen povezan je izvesna Džil Keli, koja tvrdi da je dobijala preteće elektronske poruke od Pole Brodvel, žene sa kojom je Petreus imao ljubavnu aferu i zbog koje je podneo ostavku u petak.

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je da je FBI nove podatke o ovom slučaju u nedelju preneo Pentagonu i naložio mu da u ponedeljak sprovede istragu o generalu Alenu, javio je AP.

Paneta je saopštio i da će nominacija Alena za zapovednika snaga NATO u Evropi, zbog istrage koja je pokrenuta, sada biti odložena i da se "predsednik (Barak Obama) sa tim složio", što je danas potvrdila i Bela kuća.

Imenovanje Alena na ovu funkciju, koju je trebalo da preuzme početkom sledeće godine, trebalo je u četvrtak da odobri Senat.

Jedan neimenovani zvaničnik odbrane rekao je da je Alen komunicirao sa Kelijevom, volonterkom u vazduhoplovnoj bazi Mekdil na Floridi, gde se nalazi glavni štab američke Centralne komande.

Raša tudej navodi da je FBI otkrio da su Alen i Keli, koja se opisuje kao dugogodišnja prijateljica porodice Petreus, od 2010. do 2012. razmenili između 20.000 i 30.000 stranica komunikacije, uglavnom imejlova, a istražitelji sada proveravaju dokumenta u potrazi za kompromitujućim informacijama.

Istragu FBI o celom slučaju pokrenuli su upravo mejlovi u kojima se Kelijeva žalila da joj preti Brodvelova, koja je bila u vezi sa Petreusom i o njemu pisala biografiju.

I mada je Paneta rekao da će general Alen ostati na funkciji dok se istraga ne završi, već sada se spekuliše da bi njegov naslednik u Avganistanu mogao biti general Džozef Danford, kako prenosi Raša tudej.
Dejvid Petreus (Beta, AP)
General Petreus je trebalo da svedoči na zatvorenom zasedanju komiteta Kongresa o napadu na američki konzulat u Bengaziju 11. septembra 2012. kada je ubijen američki ambasador i troje saradnika.

Umesto njega večeras će svedočiti sadašnji direktor CIA Majkl Morel, mada bi i Petreus mogao da bude pozvan kasnije.

General Alen, mornarički general sa četiri zvezdice, nasledio je Petreusa na čelu snaga u Avganistanu u julu 2011.

Petreus je započeo vezu sa Brodvelovom nakon povlačenja iz armije i oko dva meseca kasnije postao je direktor CIA. On je rekao da je veza okončana pre četiri meseca.

Zbog vanbračne afere sa koautorkom svoje biografije Petreus je podneo ostavku na mesto šefa CIA, a američki mediji su otkrili da se sa Brodvelovom upoznao 2006. godine dok je kao general američke vojske držao govor na Harvardu.

Do otkrivanja afere je došlo slučajno, pošto je Federalni istražni biro (FBI) dobio informaciju da Brodvelova možda ima pristup Petreusovom ličnom imejl nalogu, nakon čega su agenti došli i do poruka koje su razmenjivane.

Agenti FBI su posle toga održali sastanak sa direktorom CIA saopštivši mu šta su otkrili, a on je zatim podneo ostavku.

Podsetimo, Petreus je pre nekoliko dana podneo ostavku, što je prihvatio predsednik SAD Barak Obama. Do otkrivanja afere je došlo slučajno, pošto je Federalni istrani biro dobio informaciju da Brodvelova možda ima pristup Petreusovom ličnom imejl nalogu, nakon čega su agenti došli i do poruka koje su razmenjivane.

Brodvelovu, inače pukovnika američke vojske u rezervi, mediji opisuju kao ambicioznu ženu koja je odrasla u Severnoj Dakoti, posle čega se preselila u Arlot sa suprugom i dvojicom sinova. Pišući knjigu, Brodvel je provela dosta vremena sa Petreusom, prvo u Kabulu, a kasnije i u Vašingtonu, kada je prešao na funkciju direktora CIA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

14 h

Podeli: