Dačić: Korak napred u pregovorima

Premijer Srbije je za B92, posle drugog sastanka s Tačijem, rekao da je napravljeno nekoliko koraka napred i najavio je sledeći susret za početak decembra.

Izvor: B92

Sreda, 07.11.2012.

22:41

Default images

U Briselu je u sredu oko 23 sata završen drugi sastanak premijera Srbije Ivice Dačića s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, u prisustvu visoke predstavnice EU.

Prethodno je visoka predstavnica Ketrin Ešton, u odvojenim susretima, razgovarala sa oba premijera. Sastanak Eštonove s premijerom Dačićem počeo je u 19 sati i trajao je oko 45 minuta.

Nakon toga, Eštonova je razgovarala s Tačijem, a zatim je usledila zajednička radna večera.

Dačić je odmah nakon završene večere za B92 rekao da je sastanak bio dosta dug i da je to bio zapravo nastavak razgovora iz Beograda, od pre nekoliko nedelja, zajedno sa Eštonovom i sa Hilari Klinton. "Razgovori su bili statusno neutralni, tema ovih razgovora nije bila bilo kakva promena stava Srbije po pitanju kosovske nezavisnosti, teme su bile pronalaženje modusa kako da se ono što je već dogovoreno i sprovede. Da se iznađe najbolji mogući način kako da se pomogne ljudima na Kosovu i Metohiji, a da se pri tome ne dira to teško pitanje statusa", kazao je Dačić.

"Ja sam rekao, naravno, da smo mi spremni da i o tome razgovaramo. Ja sam rekao da ne treba da ostavljamo našoj deci da ratuju ponovo, treba da zatvorimo svako pitanje", kazao je predsednik vlade Srbije.

Dačić je istakao da su se dogovorili da nema jednostranih poteza ni sa jedne strane, bilo da je reč o Prištini, bilo da je reč o Srbiji ili Srbima s Kosova i Metohije.

On je najavio da će se ponovo susresti s Tačijem početkom decembra, tj. nešto pre 10. decembra i zasedanja Evropskog saveta.

Na sastanku je, kako je rekao premijer Srbije, bilo reči i o sporazumima koji su već na snazi, o tome kako da se poboljša život ljudi na Kosovu, o izvršnoj funkciji Euleksa na severu.

Dačić je istakao da je dogovoreno da se narednog meseca počne sa primenom ranije postignutog sporazuma o administrativnim prelazima i s realizacijom na pojedinim mestima, jer je potrebno više meseci za završetak infrastrukturne izgradnje. On je istakao da ne postoje sporna pitanja koja bi mogla da uspore taj proces i dodao da je Srbiji u interesu da se ti sporazumi sprovedu.

Dačić je rekao da postoje neka pitanja koja interesuju Srbiju, kao na primer pitanje koga kome će ići raspodela prihoda, ali da će se time baviti radne grupe.

On je dodao da Srbija želi da učini transparentnim finansiranje Srba na Kosovu.

Upitan da li to znači da će Srbija da ukine paralelne institucije, premijer je rekao da to nije bio jedan od zahteva i da se o tome nije govorilo. "Srbija nema šta da krije. Međunarodna zajednica, pa i Srbi na Kosovu žele da znaju šta i koje funkcije Srbija finansira."

Dačić je rekao da je Tači obećao da će biti formirana jedna policijska jedinica, sastavljena većinom od Srba, da štiti srpske verske objekte. Premijer je dodao i da je bilo reči o zajedničkom projektovanju i izgradnji auto-puta Niš-Priština.

"Ovo je bio jedan dobar i koristan sastanak i mislim da smo napravili nekoliko koraka unapred", rekao je Dačić za B92.

Bez obzira na manje formalnu atmosferu u kojoj se odvija susret dvojice zvaničnika, u Briselu insistiraju na tome da su večerašnji razgovori nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa dveju strana, koji je počeo 19. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: