Poplave u okruženju,Srbija bezbedna

Nakon obilnih kiša, u većem delu Slovenije je došlo do poplava, pokrenuta su klizišta i odroni, putevi su blokirani. Voda preti Hrvatskoj, Srbija bezbedna.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.11.2012.

09:09

Default images

U Srbiji se zbog novih padavina i porasta vodostaja nekih reka u Sloveniji i Hrvatskoj ne očekuju poplave poput onih koje prete u tim državama, izjavio je Tanjugu dežurni u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Slobodan Sovilj.

Sovilj je rekao da se očekuje da će kiša, koja je zahvatila Vojvodinu i Beograd, padati u narednih 12 sati i da će se ujutro nad tim područjima vreme razvedriti.

Sovilj je dodao da će se padavine "preseliti" ka južnim i centralnim delovima Srbije, "ali da se ne očekuje poplave poput onih u Sloveniji i Hrvatskoj".

A u susedstvu, poplave su neminovne. Najteže je u severozapadnim delovima Slovenije, kojima sada preti i takozvana "tehnička poplava".

Naime, preduzeće koje upravlja austrijskim hidroelektranama je danas u podne podiglo brane i velike količine vode pustilo ka Sloveniji, zbog čega je u područjima reke Drave proglašen crveni alarm i ubrzano su vršene dodatne mere protiv poplava.

Neki slovenački gradovi, poput Bovca, su potpuno odsečeni od sveta, a opština Črna je proglasila vanredno stanje i pozvala ljude da ne izlaze iz kuća.

Vodeni talas iz Slovenije uskoro će stići u Hrvatsku, pa će preduzeće Hrvatske vode večeras i noćas uvesti mere redovne odbrane od poplava za područje uz reku Savu od Jesenica u Sloveniji do Zagreba, a zbog situacije na Dravi stanovnicima jednog mesta kod Varaždina preporučena je evakuacija.

Kako je kazao zamenik rukovodioca odbrane od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović, nivo vode za Savu Jesenice očekuje se od 400 santimetara, a za Savu Zagreb 360 cm.

Prognozirani nivoi vode su na nivou onih iz prethodnog talasa 27. oktobra, rekao je on.

Državna uprava za zaštitu i spasavanje saopštila je su pripadnici štaba za zaštitu i spasavanje Velike Gorice u stanju pripreme. Razloga za uzbunu za sada nema, ali građani se mole da prate obaveštenja putem medija.

Nivo Drave kod Osijeka i Dunava kod Batine raste, ali se ne očekuju veći problemi, naročito na Dunavu, izjavio je Ivica Nađ, zamenik šefa odbrane od poplave sektora B, koji obuhvata Osječko-baranjsku, Vukovarsko-sremsku i Virovitičko-podravsku županiju.

Na Dunavu se pripremne mere odbrane od poplave proglašavaju kad vodostaj dostigne tri, a sada je oko dva metra.

Može se očekivati da će se pripremne mere odbrane od poplave za Dravu kod Osijeka proglasiti oko petka, a da se za tu reku ne očekuje proglašenje redovnih mera odbrane od poplave, a za Dunav ni pripremne mere.

Zbog obilnih padavina slovenačka agencija za okolinu proglasila je veliku opasnost od poplava, "crveni alarm", za donji tok reke Drave prema granici s Hrvatskom.

Večeras bi na Dravi na izlazu iz Slovenije u Hrvatsku trebao da pojavi vodeni talas s protokom od 2.500 kubika metara vode u sekundi, pa se očekuje da će reka poplaviti Lovrečan Otok, naselje u opštini Cestica, čijem je stanovništvu predložena evakuacija.

Na području Varaždinske županije izgrađeni su nasipi koji mogu izdržati protok od 2.500 kubiika vode u sekundi, pa bi sve trebalo da bude u redu, ali ako protok vode bude veći od očekivanih 2.500 kubnih metara u sekundi, moglo bi biti problema na svim područjima uz reku. Navodi se da su u hidroelektranama Varaždin i Čakovec u toku pripreme za dolazak vodenog talasa, odnosno da se prazne akumulacije kako bi mogle prihvatiti veću količinu vode.

U stanju pripravnosti su i centri civilne zaštite, vatrogasci i vojska, izveštava Hrvatske televizija.
Foto: Beta/STA
Izdato je upozorenje i za slovenačko primorje zbog visokih talasa koji se očekuju u kombinaciji s jakim vetrom, što može da dovede do poplava, a timovi Civilne zaštite ostaju u pripravnosti, u očekivanju novih poplava u oblasti Maribora zbog mogućeg izlivanja reke Drave.

"Poplave su neminovne", rekao je danas novinarima kopredsedenik Slovenačko-austrijske međudržavane komisije za Dravu Mitja Bricelj.

Veći problemi se očekuju i ka granici sa Hrvatskom i u samoj Hrvatskoj, pošto dolinu Drave čine široke vodoplavne ravnice.

"Hrvati će pitati Austrijance isto što ih i mi sada pitamo, ali kapacitet hidrocentrala da zadrže vodu je ograničen i, kada se prepune, voda se izliva", kazao je Bricelj.
Foto: Beta/STA
Hrvatska će večeras proglasiti mere redovne odbrane od poplava za delove reke Save od Jasenica u Sloveniji do Zagreba, najavio je zamenik direktora Službe za odbranu od poplava za srednju i donju Savu Zoran Čavlović.

"Prognozirani vodostaj za Savu u Jasenicama biće, kako se očekuje, oko 400 santimetara, dok se za Savu u Zagrebu prognozira vodostaj od oko 360 santimetara", rekao je on hrvatskoj agenciji Hina. Prema njegovim rečima, porast vodostaja je posledica padavina koje su pogodile Sloveniju od juče do danas.

I na jugu Austrije jake padavine izazvale su danas brojne poplave i odrone, usled kojih je jedna žena izgubila život u pokrajini Štajerskoj. Vatrogasci su zbog aktuelne situacije bili prinudjeni da čamcima krenu u spasavanje lica koja su izašla čamcima na Dravu, i ujedno je evakuisala 20 lica čije se kuće nalaze nadomak korita reke.

U pokrajini Koruškoj, u opštini Lavamind, Drava je prešla preko svog korita, zbog čega je usledio prekid saobraćaja u ovom delu Austrije.
Pokrajinske civilne službe podigle su uzbunu zbog daljeg rasta vodostaja Drave, kroz koju trenutno protiče oko 2.400 kubnih metara vode po sekundi, za 280 kubika više nego u normalnim uslovima.

Vodostaj Drave je porastao na 6,3 metara, a uobičajen je dva metra. U pokrajini Salcburg je jedan odron prekinuo saobraćaj na tamošnjem glavnom putu, a prete i dalji odroni.

U pokrajini Tirol su jake kišne padavine i sneg izazvale prekid u snabdevanju električnom energijom, tako da je više mesta ostalo bez struje. U istočnoj pokrajini Burgenland jake kišne padavine preplavile su mnoge podrume, a vatrogasci su u pripravnosti zbog mogućih poplava.

Evakuacija u Varaždinu

Zbog vodenog talasa koji se tokom noći očekuje iz Slovenije stanovnicima hrvatskog mesta Lovreč Veliki kod Varaždina predložena je evakuacija, saopštili su iz Hrvatskih voda.

U mestu Lovrečan Otok, nedaleko od Varaždina, voda je ugrozila tri kuće, nakon čega su spasioci evakuisali stanovnike. Među njima je bila i jedna baka, koju su nakon dužeg vremena ubedili da izađe iz svoje kuće.

Hrvatski mediji prenose da su na području Varaždinske županije izgrađeni nasipi koji mogu da izdrže protok od 2.500 kubnih metara vode u sekundi, a iz Slovenije se očekuje preko od oko 2.000 kubnih metara u sekundi.

Očekuje se i da bi pripremne mere odbrane od poplava za Dravu kod Osijeka mogle da budu proglašene do petka, kada bi vodostaj te reke mogao da dostigne plus 240, a redovne mere odbrane od poplava proglašavaju se kada je vodostaj 350.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: