Sreda, 31.10.2012.

07:33

"Nema nepotizma u izborima u SANU"

Predsednik SANU Nikola Hajdin izjavio je, uoči izbora novih članova SANU, da su primedbe na umešanost politike i nepotizma u sferi nagađanja.

Izvor: Tanjug, Press

Default images

"U SANU treba da budu izabrani najbolji, i taj kriterijum treba da bude dominantan za odlučivanje. On se uglavnom poštuje. Sve drugo je samo u sferi nagađanja", kazao je Hajdin u intervjuu za sutrašnji "Pres", uoči izbora novih akademika.

Hajdin je istakao i da je procedura izbora veoma složena jer glasaju 134 člana, a svaki od 82 kandidata treba da dobije 66 glasova, "tako da nije lako postati član akademije bez naučnih referenci".

On je kazao i da "lobiranja verovatno ima", ali da, istovremeno, članovi akademije u dosadašnjim izborima "nisu mnogo grešili".

Na pitanje da prokomentariše spekulacije o tome da politika nije u potpunosti ostavljena na vratima SANU, Hajdin je kazao da akademiku, "kada uđe u zgradu", glavni zadatak treba da bude "bavljenje naukom" i da "akademija ne treba da se bavi dnevnom politikom..., ali njenim članovima ne možete oduzeti pravo na politički stav".

Hajdin je rekao da se u akademiji ozbiljno razmatra transformacija i modernizacija SANU u skladu sa razvojem nauke i da će se već u decembru početi intenzivan rad u okviru Statutarne komisije, sa ciljem da se promene neke odredbe Statuta.

On je istovremeno istakao da "institucije kao akademija nisu sklone velikim i čestim promenama, jer su to stare institucije sa tradicijom".

Hajdin je istakao i da će u izboru za nove članove SANU učestvovati veliki broj mlađih kandidata, ističući da je to pitanje "izuzetno važno" za akademiju.

S tim u vezi, predsednik SANU je rekao da se zalagao za akademiju mladih, jer bi to, između ostalog, doprinelo da se zaustavi odlazak mladih iz zemlje, a da bi takva institucija bila potpuno nezavisna od SANU.

Upitan da prokomentariše svrstavanje Beogradskog univerziteta na Šangajsku listu, među 500 najuspešnijih u svetu, Hajdin je rekao da se "ne može govoriti o velikom uspehu" i da bi "po svojim mogućnostima i kapacitetima trebalo da budemo među sto".

Predsednik SANU je naglasio i da su članovi akademije delimično uključeni u rešavanje pojedinih privrednih problema, a da akademija u tom pogledu ima tri prioriteta - problem sela i seljaštva, edukacije i energetike.

Na pitanje kakav je stav akademije prema pitanju Kosova, Hajdin je odgovorio da je njen zadatak prvenstveno naučne prirode, a da većina njenih članova, kako smatra, podržava politiku državnog rukovodstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: