Gordi: Ništa posebno od Klintonove

Ekspert za jugoistočnu Evropu Erik Gordi ne očekuje posebno markantne rezultate od posete američke državne sekretarke Hilari Klinton Beogradu.

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

11:34

Default images

Gordi dodaje da ne veruje da će ona krenuti u pravcu konfrontacije sa liderima Srbije.

U intervjuu Radiju "Slobodna Evropa", Gordi je ocenio da su sredstva pritiska koja Klintonova ima na raspolaganju vezana za put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, s obzirom na to da je taj proces trenutno u zastoju, pre svega zbog nesuglasica Zapada i Srbije u politici prema Kosovu.

"To je prostor za manevar koji ona ima na raspolaganju. Ako Srbija na tom planu učini napredak, mogao bi joj se sa više spremnosti odobriti sledeći korak u evrointegracijama", rekao je Gordi.

S tim u vezi, on je ocenio da, kako prenosi RSE, pošto su i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić smanjili nivo svog evroentuzijazma, nije sigurno da će ta taktika biti naročito uspešna.

Upitan šta bi, konkretno, Klintonova mogla reći Dačiću i Nikoliću, s kojima će se danas sastati u Beogradu, Gordi je kazao da bi im mogla uputiti nekoliko poruka, a da bi jedna mogla biti u vezi s regionalnim odnosima i saradnjom.

Ta poruka bi, prema njegovom mišljenju, mogla biti snažnija da je Hrvatska u boljem položaju, jer bi tada Klintonova mogla da tog suseda navede kao primer zemlje koja je postigla značajne rezultate, ali je, podseća Gordi, činjenica da napredak koji je Hrvatska postigla nije baš toliki.
"Druga stvar na koju bi ona mogla ukazati jeste izuzetno duboka ekonomska kriza u kojoj se zemlja nalazi, da je Srbija blizu bankrotstva", ocenjuje britanski ekspert, dodavši da bi mogla postići snažniji efekat upozorenjem da, bez približavanja EU i pomoći evropskog kluba, za Srbiju ne postoji izlaz iz krize.

Prema Gordijevom mišljenju, veliki kamen spoticanja predstavlja to što dvojac koji je sada na vlasti u Srbiji i pristalice tih partija pokazuju manje evroentuzijazma nego oni koji su podržavali Demokratsku stranku, navodi RSE.

On smatra da možda postoji jedna nova prilika koja se ukazala, povodom loših odnosa srpske vlasti sa Dodikom, koja bi mogla, kako kaže, da omogući neki prostor za kompromis koji nije postojao ranije.

"Moguće je, dakle, da Srbija pokaže spremnost na neke kompromise u relaciji sa Bosnom, koji bi joj pomogli da izdejstvuje neke kompromise u vezi sa Kosovom", rekao je Gordi.

On je naveo da je Klintonova pod velikim pritiskom, s obzirom na to da njenu stranku očekuju izbori za nedelju dana, da napravi iskorak, posebno u regionima u kojima nije postignut naročit napredak, kao što je Kosovo.

Ipak, britanski analitičar ne očekuje da će ona krenuti u pravcu konfrontacije sa liderima Srbije, navodi RSE.

Ovo je oproštajna poseta američke državne sekretarke regionu uoči američkih izbora 6. novembra.

Ona je juče, zajedno sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, stigla u Sarajevo, večeras će, posle radne posete Beogradu, otići i u Prištinu, a zatim će sama produžiti u Tiranu i Zagreb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: