"Podrška SAD i EU evropskom putu"

Hilari Klinton i Ketrin Ešton će iz svojih "diplomatskih tašni" verovatno izvući dnevni red za nastavak pregovora o Kosovu, kaže profesor FPN Predrag Simić.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 30.10.2012.

09:47

Default images

On je za RTS rekao da će njih dve verovatno izraziti zadovoljstvo SAD i EU zbog dosadašnjeg učinka i usmerenja Vlade Srbije.

Simić kaže i da će Zapad insistirati na tome da se agenda pregovora nastavi tamo gde su stali Borko Stefanović i Edita Tahiri, da se jačaju odnosi Beograda i Prištine kao dve Nemačke i da delegacije Srbije i Prištine sede zajedno u UN.

Upitan kako komentariše navode u medijima da dve dame dolaze da Srbiji prenesu poruku da ukine državne institucije na severu Kosova, da će insistirati na integrisanim prelazima, ali i da će vlastima u Prištini preneti jasnu poruku da je "sever Kosova nešto drugo", Simić je rekao da Srbija želi za sever Kosova status kao što je Republika Srpska.

On je dodao da, osim modela dve Nemačke koji nameće Zapad, postoji i opcija modela Kine i Tajvana, gde se insistira da dve delegacije ne mogu sedeti zajedno u međunarodnim institucijama.

"Poseta treba da demonstrira dve stvari - podršku evropskom putu Srbije i ohrabrenje da Srbija i dalje u EU vidi cilj razvoja evropskog društva i kao što je uobičajeno da pokaže solidarnost SAD i EU kada je u pitanju Balkan", rekao je Simić.

Simić je rekao da Zapad posebno zabrinjava to što je u Srbiji pala podrška evropskim integracijama, posebno među mladima.

On je naveo da Hilari Klinton dolazi nedelju dana pre američkih izbora, nakon kojih ona više verovatno neće biti državna sekretarka SAD, pa je poseta i pokušaj da se tekovina američke politike sačuva, jer situacija na Balkanu ne pogoduje stabilnosti poretka koji su Amerikanci ostavili.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton danas će u Beogradu razgovarati s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Pribićević: Normalizacija odnosa s Prištinom - glavna tema

Politički analitičar Ognjen Pribićević izrazio je očekivanje da će Hilari Klinton i Ketrin Ešton u današnjoj poseti tražiti bržu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

To podrazumeva implementaciju dogovora o diplomama, slobodi kretanja i administrativnim prelazima, kao i pitanje severa Kosova koje je daleko najvažnije, rekao je Pribićević u jutarnjem programu TV "Pink".

On je ocenio da je ovu posetu potrebno posmatrati u kontekstu podrške onoga što se dogodilo u Briselu susretom premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija, da je reč o pritisku da se taj dijalog ubrza i da se brže rešavaju problemi.

"I SAD i Nemačka i EU žele da se što pre završi proces nezavisnosti Kosova u administratvinim granicama", rekao je Pribićević, bivši ambasador naše zemlje u Nemačkoj.

On je kazao da je neuobičajeno da državni sekretar velike sile samo nekoliko dana uoči izbora u toj državi dolazi u malu zemlju, jer zapadni Balkan nije u fokusu spoljne politike SAD.

Pribićević smatra da je reč o oproštajnoj poseti i želji, koju ima i njen suprug, bivši američki predsednik Bil Klinton, da se zaokruži proces nezavisnosti Kosova u njegovim administrativnim granicama.

Upitan o mogućnosti postavljanja novih uslova Srbiji, odgovorio je da se ni oni ne bi mogli isključiti, ali da ih, realno govoreći, ne očekuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: