Dačić: Zahtevi Brisela ruše dijalog

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da zahtev iz dokumenata EK da Srbija poštuje teritorijalni integritet Kosova preti dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 10.10.2012.

14:14

Default images

Komesar EU Štefan File kaže da je u pitanju protivljenje podeli Kosova, a ne prejudiciranje statusa.

"Dosta sam uznemiren ovakvom izjavom, jer umesto da pomogne početku dijaloga, ona može da ga zatvori. Možda je bilo od Srbije poštenije tražiti da prizna nezavisnost Kosova nego da prizna državni integritet", rekao je premijer Ivica Dačić.

Predsednik vlade je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, pošto je od ambasadora EU u Srbiji Vensana Dežera dobio izveštaj o napretku Srbije, rekao i da se ta formulacija ne navodi u Izveštaju EK već , kako je rekao, u drugom dokumentu EU, ne preciziravši u kojem.

Reč je o dokumentu "Strategija proširenja i glavni izazovi 2012 - 2013", koji je danas takođe objavljen u Briselu.

Taj dokument ima 77 strana i govori o strategiji za proširenje Unije i izazovima koji očekuju zemlje kandidate i potencijalne članice EU, a na stranici 26 u preporuci za Srbiju između ostalog se navodi da je "rešavanje problema na severu Kosova, uz poštovanje teritorijalnog integriteat Kosova i posebno potreba lokalnog stanovništva, ključan elementi procesa u kojem EK očekuje "održiv napredak" i, postepeno, "punu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". Ovo je inače prvi put da se u jednom zvaničnom izveštaju EU eksplicitno pominje "teritorijalni integritet Kosova".

"Srbija je bila spremna za politički dijalog već u oktobru, ali sada ovo postavlja pitanje da li je to samo mekša alternativa za priznavanje nezavisnosti Kosova, jer ja još nisam sreo teritorijalni integritet bez suvereniteta", rekao je Dačić.

Dačić je, takođe, dodao da će tražiti komentar od komesara EU Štefana Filea da li je formulacija o teritorijalnom integritetu Kosova novi uslov za Srbiju, jer kako je istakao, za Beograd su novi uslovi neprihvatljivi.

"Srbija zaista nema nameru da nasilnim metodama narušava ono što predstavljaju administrativne linije Kosova i Metohije, ali ja sam shvatio da mi želimo dijalog i relaksaciju odnosa, statusno neutralni dijalog, a ne da pomažemo Kosovu da zaokruži nezavisnost. Ako je ovo formulacija koja je sa naše strane pogrešno protumačena, bićemo spremni za nastavak dijaloga sa Prištinom", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je iznenađen izostankom razumevanja za napore Srbije na njenom evropskom putu i napore u normalizaciji odnosa s Prištinom.

Evropska komisija je u Briselu predstavila Godišnji izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijam. Izveštaj je predstavio komesar za proširenje Štefan File, koji zatim dolazi u Beograd.

Kao što se očekivalo, Evropska komisija nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Umesto toga, preporučeno je poboljšanje odnosa s Kosovom.

Na sednici Vlade Srbije koja je danas održana u Beogradu o dokumentima EU nije bilo reči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: