Dve opcije za sever Kosova

U diplomatskim krugovima kruže dva plana za sever Kosova: prvi je pripremila Ketrin Ešton i predviđa "protektorat" nad Kosovom, a drugi "nemačkih" 7 tačaka.

Izvor: B92

Subota, 22.09.2012.

14:46

Default images

Plan Eštonove podrazumeva uspostavljanje lokalne samouprave uz ostanak Euleksa i Kfora na severu Kosova i veoma povoljan paket ekonomske podrške, navodi list "Koha ditore".

Sever Kosova bi, kako se navodi, bio protektorat sa proširenom lokalnom samoupravom, u kome bi Euleks i Kfor bili nadležni za bezbednost i vladavinu zakona, a Srbi dobili pozamašnu pomoć kako bi se posle prve faze integrisali u kosovske institucije. Oni se pri tom ne bi odrekli prava na lokalnu samoupravu, jer to pravo im je garantovano Ahtisarijevim planom, ali se u planu koji će biti predstavljen Srbima to ime neće pominjati, navodi "Koha".

Kfor i Euleks su potrebni radi uspostavljanja vladavine zakona, budući da Srbi na severu Kosova ne prihvataju institucije Prištine, objasnili su diplomatski izvori.

Vlada Kosova, kako se dodaje, prihvata angažovanje Kfora i Euleksa na severu, a ovakvo rešenje bi bilo višegodišnje.

Prištinski dnevnik dodaje da plan Ketrin Ešton definiše pregovore, način na koji će biti regulisano pitanje severa i podršku Srbima u kosovskim institucijama.

Nemački predlog, kao što je poznato, predviđa ukidanje institucija lokalne samouprave na severu i potpisivanje pravno obavezujućeg dokumenta sa Prištinom, koji ne bi bio priznanje već garancija da Srbija neće sprečavati Kosovo da ostvari međunarodni legitimitet, navodi "Koha ditore".

Podsetimo, u dokumentu koji je doneo visoki predstavnik vladajuće nemačke partije kancelarke Angele Merkel, Andreas Šokenhof, postoji 7 tačaka.

1. Do momenta donošenja odluke o početku pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je 2011. sklopila sa Evropskom komisijom. Plan obuhvata 96 tačaka

2. Rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu u februaru 2008. godine.

3. Nastavak pomirenja u regionu. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”.

4. Potpuna primena dosadašnjih dogovora u dijalogu Beograda i Prištine i dogovor o nastavku razgovora izvan već predviđenih tema.

5. Pre otpočinjanja pregovora očekuje se početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura na severu Kosova.

6. Beograd mora više da upotrebi svoj uticaj na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom.

7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom.


Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić kaže da Brisel ne može da natera Srbiju da prizna nezavisnost Kosova i da je podela jedino moguće i realno rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: