U BiH ne uništavaju drogu godinama

Droga u vrednosti od nekoliko desetina miliona konvertibilnih maraka, zaplenjena u raznim policijskim akcijama u BiH, gomila se godinama u podrumima stanica.

Izvor: B92

Subota, 01.09.2012.

17:59

Default images

Zaplenjena opojna sredstva skladište u podrumima, kancelarijama i sefovima policijskih stanica, sudova i tužilaštava širom BiH.

Droga se ne uništava, iako je Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe narkotika u BiH donet još 2006. godine, a prema rečima predsednika Opštinskog suda u Sarajevu Gorana Salihovića u toj pravosudnoj instituciji se nalazi čak sto kilograma droge.

"Droga koja se nalazi u sudu nije uništavana od 1992. godine, što je nedopustivo. Imamo veliki problem sa skladištenjem. Trenutno se u Opštinskom sudu nalazi skoro sto kilograma raznih vrsta droga, kanabisa, heroina, kokaina i amfetamina", kazao je Salihović za sarajevski "Dnevni avaz".

On smatra da treba što pre početi sa uništavanjem droge, što je i stav nadležnih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Do sada na području Kantona Sarajevo nije bilo zloupotreba droge koja se čuva u metalnim sefovima i pod stalnom je policijskom zaštitom u posebnim policijskim prostorijama. Zloupotreba ne sme ni biti, ali kako bi se to i sprečilo, treba što pre početi s uništavanjem droga", naveo je inspektor u Odelenju za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a Kantona Sarajevo Amer Mulić.

Zakon precizno predviđa proceduru uništavanja droge, a zakonska obaveza Ministarstva finansija i trezora je da popiše zaplenjene narkotike oduzete na području BiH i da proceni njenu tržišnu vrednost.

To, međutim, još nije urađeno a, iako su nakon višegodišnjeg čekanja Zakon i Pravilnik usvojeni, u toku su njegove izmene, i to na zahtev upravo Ministarstva finansija i trezora BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: