Ugašen požar kod Surdulice i Lučana

Požari kod Surdulice i u selu Vučkovica u opštini Lučani ugašeni su, a povređenih nije bilo, rekao je Predrag Marić.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 31.08.2012.

21:32

Default images

Požar se rasplamsao kada je nisko rastinje u toku dana počelo da gori, a onda je vetar preneo varnice na krošnje borove šume, rekao je komandir vatrogasne brigade Vedran Tašković.

Na više mesta gorelo je i brdo iznad romskog groblja u Surdulici.

Veliki požar u ataru sela Rgaje kod Prokuplja još nije lokalizovan i vatrogasno spasilačke jedinice i pripadnici vojske Srbije nastavljaju borbu sa vatrenom stihijom, izjavio je Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije na području Topličkog okruga Srđan Mitrović.

Mitrović je rekao da su tokom noći zaštićene kuće i pomoćni objekti i zaustavljeno je širenje vatrene stihije prema selu Novi Đurevac.

"Sve vatrogasno-spasilačke ekipe kojima raspolažemo su i dalje na terenu i gase požar", kazao je Mitrović.

On je istakao da je gašenje usmereno na zaštitu kuća i pomoćnih objekata.

U požaru gori nekoliko hektara suve trave, niskog rastinja i šume, a prema Mitrovićevim rečima tokom noći nije bilo povređenih vatrogasaca.

Pored vatrogasaca, u gašenju požara učestvuju i pripadnici Vojske Srbije kao i meštani okolnih sela.

U selu Rgaje živi oko 50 mahom starijih stanovnika i za sada nema potrebe za evakuacijom.

Požar iz Leposavića se širi ka Raškoj

Požar koji je sinoć izbio u selima Banovići i Ćirkovići, u opštini Leposavić na severu Kosova i Metohije nastavio je da se širi prema teritoriji opštine Raška, izjavio je član opštinskog veća u Leposaviću Zoran Milojević.

Milojević je Tanjugu rekao da gori šuma u tim selima podno Kopaonika i da se požar širi prema teritoriji opštine Raška, da je oko sto ljudi na terenu i da pokušavaju da lokalizuju požar.

Tokom noći napravljeni su tzv. zemljani preseci, čime je sprečeno da požar zahvati kuće u selima Banovići i Ćirkovići koje su bile ugrožene, dodao je Milojević.

Na lokalizaciji ovog požara rade, osim vatrogasaca, i pripadnici civilne zaštite i građani.

Na teritoriji opštine Leposavić u poslednjih dvadesetak dana skoro svakodnevno je izbijao poneki požar i vatra je do sada uništila ogroman prostor koji je bio pošumljen, nisko rastinje i livade.

Požarima pogoduju visoke dnevne temperature vazduha koje su prelazile 30 stepeni.

Požar u opštini Lučani lokalizovan

Požar koji je sinoć izbio u selu Vučkovica u opštini Lučani lokalizovan je jutros posle šest sati gašenja, a u njemu nije bilo povređenih.

Kako je kazao Tanjugu načelnik Sektora za vanredne situacije Dragiša Broćić, vatrenu stihiju su čitavu noć gasili 29 vatrogasaca, jedan starešina i jedan inspektor.

"Na sreću nije bilo povređenih, nijedno domaćinstvo nije izgorelo. Međutim, zbog jako nepristupačnog terena, izgorelo je više od 50 hektara listopadne šume", istakao je on.

Požar se proširio sa ranijih pet na 50 hektara.

Broćić je dodao da nije moglo da se dejstvuje helikopterima iz vazduha zato što je bila noć i jer je požar "krunski", tako da je požar mogao da se gasi jedino sa zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: