"Radnici Politike biće isplaćeni"

Današnji protest dela zaposlenih u "Politici a.d" završen je dogovorom radnika sa rukovodstvom da se zaostala jedna i po zarada isplati do sledećeg petka.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 20.07.2012.

08:07

Default images

Kako je za Tanjug rekao predsednik Samostalnog sindikata u "Politici a.d" Miodrag Obradović, ako taj dogovor bude ispoštovan, zaposleni će odustati od obustave rada koja bi, između ostalog, značila i da neće biti štampanja dnevnih listova "Politika" i "Kurir".

On je rekao i da će o zahtevima i rezultatima dogovora sa poslovodstvom "Politike" obavestiti i Vladu Srbije.

Deo zaposlenih u "Politici a.d" okupio se danas u 10.30 sati ispred ulaza u prostorije u Cetinjskoj ulici u Beogradu, tražeći da im se isplati jedna i po zaostala zarada i da se vlada aktivno uključi u rešavanje problema u kojima se nalazi "Politika".

Obradović je na skupu rekao novinarima da zaposleni iz svih delova "Politike" od vlade zahtevaju da smeni zastupnika državnog kapitala koga je imenovala i da aktivno učestvuje u rešavanju problema.

"Ne želimo da se, kao do sada, nanosi nenadoknadiva šteta nečemu što je temelj srpskog društva. Ako se ogluše o naše zahteve organizovaćemo široku društvenu akciju za spas Politike od propadanja", poručio je Obradović.

Među okupljenima je bio i generalno direktor "Politike a.d" Zefirino Grasi, koji je rekao da podržava zahteve zaposlenih da im bude isplaćeno ono što su zaradili.

"Štamparija, koja je stub 'Politike' u finansijskom smislu, radi punim kapacitetom, ali ne može da naplati svoja dugovanja. Pored toga na red je došla i otplata kredita, uzimanih za kupovinu opreme i to je nešto što 'Politika a.d' ne može da izvede bez pomoći države", rekao je Grasi.

On je precizirao da je ove godine počela otplata kredita od sedam miliona evra podignutog u Komercijalnoj banci.

Grasi je dodao i da "Politika a.d" traži pomoć od vlade, jer je država većinski vlasnik kompanije, ali i ocenio da je ovo nezgodan trenutak, jer tehnička vlada nema kapaciteta da im izađe u susret, a nova još nije formirana.

Grasi je rekao i da je nemački VAC ponudio "Politici a.d", koja je vlasnik 50 odsto kompanije "Politika novine i magazini", da otkupi i VAC-ov udeo u vlasništvu, ali da je VAC pošto nije dobio odgovor u roku od 30 dana, svoj udeo prodao "Ist media group" iz Moskve. Zastupnik državnog kapitala u "Politici" Jovan Simić izjavio je da je postojala nedoumica oko toga da li je ugovor o prodaji VAC-ovog udela, koji je ponuđen državi, bio valjan, kao i da je o ponudi nemačke medijske grupacije obavešten i tadašnji upravni i kasniji nadzorni odbor.

"Ono što nam je bilo problematično, zbog čega smo se bunili, jeste da ima nekih spornih 12 miliona evra koje je 'Politika' navodno podigla za kredite od VAC-a, nismo znali da li ta potraživanja ostaju u ingerenciji i pravu naplate budućeg vlasnika ili VAC-a", rekao je Simić.

On je istakao da je razgovarao sa VAC-om i pokušao da razgovara na temu da svoj udeo prodaju državi, ali da je "bio zid jer ne može država ništa da kupi u ovom slučaju".

Simić je naveo da problem seže u prošlost.

"Ovaj problem nije nastao zato što su oni hteli da izađu nego zato što više nisu mogli da posluju na određeni način koji im je omogućen mnogo ranije. Meni je mirna savest", dodao je Simić.

Da bi trebalo objaviti ime novog suvlasnika "Politike" smatra glavni i odgovorni urednik lista Dragan Bujošević.

Demokratska stranka je takođe ranije zatražila da se ispita prodaja Politike, dok je član Nadzornog odbora Politike AD Živko Baljkas rekao je da promena vlasnika u kapitalu Politike ne može bitno da utiče na poslovnu, kadrovsku i uređivačku politiku. Učešće u transakciji su odmah demantovali DS i Miroslav Bogićević.

Kompanija "Ist medija grup" iz Moskve kupila je od VAC-a 50 odsto "Politike" za ukupno 4,7 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: