"Sankcionisati poricanje genocida"

Helsinški odbor za ljudska prava zatražio od države da donese zakon koji bi u Srbiji sankcionisao poricanje i negiranje genocida u Srebrenici.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2012.

00:25

Default images

U saopštenju Helsinškog odbora stoji da je u Srbiji na delu snažan pokret poricanja i negiranja genocida u Srebrenici.

"Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji zahteva od države da se moralno osudi svako poricanje genocida i da novoizabrani saziv Skupštine Srbije donese zakon koji bi to sankcionisao", navodi se u saopštenju Odbora.

Helsinški odbor podseća da se svake godine gomilaju novi dokazi o zločinu u Srebrenici, ali se taj zločin poriče u Srbiji, uprkos presudama Tribunala u Hagu i Međunarodnog suda pravde.

Odbor podseća da i međupresuda u procesu protiv Slobodana Miloševića takođe govori o njegovoj odgovornosti, odnosno odgovornosti Srbije, za taj zločin.

"Međutim, uprkos tome u Srbiji je na delu snažan pokret poricanja I negiranja genocida u Srebrenici. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da u 'Srebrenici nije izvršen genocid', na šta je odmah reagovala Evropska komisija. To je crvena linija preko koje nijedan državni presdstvanik Srbije ne može da pređe".

Helsinški odbor ocenjuje da su događaji iz 1999-ih godina i njihovo tumačenje glavna prepreka normalizaciji odnosa Srbije i BiH.

"Miloševićev režim ostavio je izuzetno mučno nasleđe. Novi demokratski akteri nisu uspeli da postignu ni minimalni konsenzus neohodan za objektivno sagledavanje i prevazilaženje nedavne prošlosti. Republika Srpska, osim što je ratni plen Beograda, istovremeno je i talac zločina kojeg je organizovao Beograd", navodi odbor.

Odbor poseća da je nedavno nedeljnik "Pečat" objavio knjigu "Srebrenica - falsifikovanje istorije" koja je široko distribuirana u Srbiji i Republici Srpskoj, ali i zabranjena u Federaciji BiH, zbog čega se Odboru obratio urednik knjige Stefan Karganović.

"Ovakve i slične inicijative su sve brojnije u Srbiji što znači da se ne uzimaju u obzir brojne presude koje su donete u haškom Tribunalu", ukazuje Helsinški odbor.

U širokoj kampanji koja se vodi navodi se da "srebrenički mit" koji su stvorili Muslimani i Zapad, destabilizuje Srbiju i sprečava dijalog Srba i Muslimana.

Nastojanje Republike Srpske da spreči Bošnjake da se registruju za lokalne izbore u Srebrenici, takođe svedoči o strategiji da se cementira demografska struktura u tom gradu, nastala genocidom.

Napor da se rat u BIH kvalifikuje kao "oslobodilački rat Srba" i da se Bošnjaci prikažu odgovornima za rat u Bosni je takoreći, dnevno prisutno u srbijanskim medijima, upozorava Helsinški odbor.

Odbor u saopštenju kao primer navodi to što je Dobrica Ćosić uoči majskih izbora u Srbiji objavio knjigu "Bosanski rat", u kojoj piše da su "Muslimani Srbima objavili rat do potpunog osvajanja BiH I istrebljenja Srba iz prve muslimanske republike u Evropi".

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas će biti obeležena 17. godišnjica od stravičnog zločina u Srebrenici kada je ubijeno oko 8.000 muslimana. Na današnjoj komemoraciji biće pokopano 520 identifikovanih žrtava genocida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: