Parada u čast kraljice Elizabete

Britanska kraljica Elizabeta II i njen muž princ Filip prisustvovali su vojnoj paradi kojom se svake godine obeležava zvanični rođendan britanskog monarha.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

16:20

Default images

Parada konja, vojnika i muzičara nosi naziv ''Trooping the Color'' i prvi je zvanični događaj kojem je prisustvovao princ Filip od kada je izašao iz bolnice prošle nedelje nakon lečenja infekcije bešike.

Foto: Beta
Kraljevski par je paradu posmatrao iz Bakingemske palate, a prethodno se dovezao u kočiji u centralni London, gde je na hiljade ljudi došlo da gleda vojni spektakl.

Vojna ceremonija potiče od tradicionalnih borbenih priprema.
Foto: Beta
Kraljica Elizabeta II napunila je 21. aprila 86 godina. Centralna, zvanična proslava kraljičinog rođendana se tradicionalno organizuje prve, druge ili ponekad treće subote u junu.

Tradicija slavljenja kraljevskog rođendana dva puta u toku godine seže u 18. vek do kralja Edvarda VII, koji je bio rođen u novembru, zbog čega je odlučeno da se zvanična proslava ostavi za bolje vremenske uslove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: