Hapšenja zbog malverzacija s robom

Pripadnici Žandarmerije uhapsili jutros 22 osobe u Beogradu, Pančevu, Subotici, Novom Bečeju i Novom Pazaru zbog malverzacija s robom iz EU, potvrđeno za B92.

Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 31.05.2012.

07:53

Default images

Među uhapšenima je osam carinika i 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća. Akcija hapšenja počela je u šest sati jutros i još traje.

Hapšenja se vrše u sklopu akcije policije regiona, a kako saznajemo u policiji, istraga je obuhvatila period od 2009. godine do danas.

Uhapšeno je 14 direktora i vlasnika privatnih preduzeća i osam carinika, a medu uhapšenima je vođa grupe Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice, kao i rođak muftije Muamera Zukorlića Nermin Smailović, koji živi u Novom Pazaru.

Među uhapšenima su i zaposleni u Upravi carine Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Ninčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić i Branislav Kecman.

Uhapšeni se sumnjiče da su korišćenjem poslovnih struktura privrednih društava uvozili veću količinu robe s teritorije zemalja EU, sačinjavali poslovnu dokumentaciju s neistinitom sadržinom i lažno prikazivali vlasništvo nad robom i vrednost te robe.

Prilikom uvoza, carinjenja i stavljanja u promet ove robe, prikazivali su da je roba znatno niže vrednosti od stvarne, a zatim je stavljali u promet. Preko određenih preduzeća i po osnovu neplaćenih i manje plaćenih carinskih i poreskih obaveza, oštetili su budžet za oko milijardu dinara.

Carina potvrdila hapšenja

Uprava carina Ministarstva finansija Srbije saopštila je da je otkrivena organizovana kriminalna grupa u kojoj je bilo i carinskih službenika, čiji su članovi zloupotrebom službenog položaja pribavili sebi protivpravnu imovinsku korist i oštetili državni budžet u višemilionskom iznosu.

Ova kriminalna grupa otkrivena je kao rezultat višemesečnog operativnog rada Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Uprave carina Republike Srbije, koordiniranog od Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Uprava carina Republike Srbije odlučna je da i ubuduće aktivno učestvuje u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije, a ovaj slučaj je dobar pokazatelj da se najbolji rezultati u borbi protiv ovih pojava postižu zajedničkim radom i saradnjom svih državnih organa koji se bave sprovođenjem zakona, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: