"Moja ideologija je i EU i Rusija"

Moja pobeda je pobeda ideologije i EU i Rusija. Srbija treba da nastavi da radi na tome da bude deo EU, kaže novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.05.2012.

21:42

Default images

Nikolić je rekao u Moskvi da je priključenje Srbije EU neizvesno, imajući u vidu krizu proširenja i evro koji je sve slabiji iz dana u dan, ali da bi Beograd trebalo da nastavi da radi na tome da postane deo EU, istovremeno ne okrećući leđa Rusiji.

"Obećao sam da ću Srbiju odvesti na put na kome niko više neće moći da kaže da ne želimo da uđemo u EU. Ali istina je da je svet mnogo veći. Moja pobeda je pobeda ideologije i EU i Rusija, ne 'EU ili Rusija' ", istakao je Nikolić u intervjuu za rusku televizijsku mrežu RT, objavljenom danas.

"Želim da Srbija bude kuća sa dvoje vrata, jednih prema Zapadu, a drugih prema Istoku... Mi imamo tradicionalne i duboke odnose sa Rusijom, ne samo zbog porekla, već i verske, istorijske, jezičke", dodao je on, istakavši da Srbija želi da sarađuje sa Rusijom na višem nivou, naročito u ekonomskom smislu.

Novoizabrani srpski predsednik je, takođe, naglasio da bi "Srbija trebalo da nastavi da radi na tome da bude deo EU, što znači mnogo više od pukog pripadanja Uniji".

"To znači dobro organizovani pravosudni sistem, ljudska prava, slobodu izražavanja, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prava manjina... Znam gde mi je srce i svi u Srbiji znaju to, ali takođe znam da bismo mogli da budemo dobar most između Evrope i Rusije i najbolji partner i Rusiji i EU", istakao je novi srpski predsednik.

Ukazujući da je Evropa "veoma privlačan partner za Srbiju", on je poručio da bi Beograd "trebalo da ispuni skoro sve uslove koje mu postavlja EU".

"Taj proces bi trebalo da stane samo ako oni od nas budu tražili da se odreknemo dela naše teritorije; aludiram na Kosovo i Metohiju", rekao je Nikolić.

Na pitanje da li će nastaviti dijalog sa Prištinom, on je kazao da je "spreman za dijalog, ali ne sa (kosovskim premijerom) Hašimom Tačijem, zbog sumnje da je počinio zločine protiv srpskog naroda".

"Ne možemo da pregovaramo dok se ne završi istraga o njegovom slučaju, ali ću razgovarati sa drugim predstavnicima (Kosova)", poručio je Nikolić.

On je dodao da će, takođe, nastaviti da sarađuje sa Haškim tribunalom, jer je "srpska vlada usvojila zakon o saradnji sa Tribunalom".

"Moramo da poštujemo taj zakon i da ga podnosimo, kao što smo izdržali mnoge nepravde u ovom svetu", rekao je Nikolić.

Na pitanje novinara RT da li se plaši da će izgubiti podršku svojih tradicionalnih birača zbog svog stava prema Evropi, Nikolić je poručio da je on od početka bio iskren sa građanima i da će "odmah narodu reći" ukoliko EU bude postavila Srbiji uslov da se odrekne Kosova.

"Mislim da zato neću izgubiti popularnost. U našoj zemlji je skoro nemoguća smena predsednika, ali uprkos tome moj mandat će trajati pet godina samo ukoliko građani tako budu hteli. Ukoliko više ne budu želeli da me vide na tom položaju, otići ću. Trenutno sam ubeđen da je politika koju sam predstavio jedina dobra politika za Srbiju", kazao je Nikolić.

On je za rusku televiziju potvrdio da će organizovati referendum na kome će građani odlučiti da li žele da uđu u EU.

"Slažemo se sa demokratama da u trenutku kada budu ispunjeni svi uslovi za ulazak Srbije u EU, treba izaći pred narod sa pitanjem 'Da li želite da budete u EU?', i on će odlučiti... Mislim da je neophodno sarađivati sa građanima mnogo više nego što je do sada bilo uobičajeno", poručio je Nikolić.

"Moja jedina bojazan je da oni (EU) ne postave uslove koje ja lično ne bih mogao da prihvatim, a građani verovatno kažu 'hajde da ih ispunimo, takođe, jer želimo da budemo u EU'. Pobedio sam sa podrškom 50 odsto birača i znam da druga polovina nije podržala moje ideje. Zato verujem da treba i njih da pitam", naveo je Nikolić.

On je poručio da želi da uvede red u Srbiji "na način kako je Nemačka organizovana" i izrazio nadu da će zapadni mediji promeniti svoj negativan stav prema njemu.

Nikolić je podsetio da je pokazao da želi da bude predsednik svih građana Srbije i da je podneo ostavku na funkciju šefa SNS.

"Napustio sam je (stranku) kao da je dete. Sada je moj cilj da od Srbije napravim razvijenu i uspešnu zemlju, a za to mi je potrebna podrška svih građana, ne samo članova Srpske napredne stranke", poručio je novi srpski predsednik.

Nikolić je zaključio da on jeste nacionalista, kao što ga vide međunarodni mediji, ali je istovremeno i demokrata, istakavši da će poštovati evropske vrednosti, "zbog Ustava Srbije", koji je, kako je naveo, zajednički pisao sa bivšim predsednikom Borisom Tadićem i liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: