MUP podržao "Tamarin zakon"

MUP Srbije podržao inicijativu Branka Miladinovića, oca pokojne Tamare, koja je stradala u požaru u novosadskom klubu Kontrast, za izmenu tri zakona.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.05.2012.

13:45

Default images

Branko Miladinović je u takozvanom '"Tamarinom zakonu" predložio da budu izmenjeni i dopunjeni Zakon o zaštiti od požara, Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakon o zapošljavanj i njima bi trebalo da se poveća zaštita dece, omladine i novinara.

Iako bol i tugu za ćerkom ne može ništa da nadoknadi, tragedija koja se dogodila u novosadskoj diskoteci Kontrast motivisala je oca preminule novinarke Tamare Miladinović da pokrene inicijativu za izmene zakona, za koje veruje da bi unapredili društvo u celini.

“Ne zna se ko je od te dece lepši, zdraviji i pošteniji. Kanjon tuge je nepremostiv, ali to mi je dalo inicijativu da pokrenem akciju dopune i izmene tri zakona koji će, pre svega biti od velike koristi za čitavu državnu zajednicu", rekao je Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović.

Po "Tamarinom zakonu", inicijativi za izmene Zakona o požaru, Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Zakona o zapošljavanju, bila bi uvedena odredba priznavanja beneficiraniog radnog staža za novinare i to dva meseca za godinu dana.

On, između ostalog, predviđa angažovanje požarnog spasioca u svim ugostiteljskim objektima koji mogu da prime više od 200 posetilaca. Takođe se zalaže za beneficirani radni staž novinara koji rade na terenu u trajanju od dva meseca za godinu dana rada, kao i za to da država mesečno uplaćuje u privatni penzijski fond minimalno 10 evra u dinarskoj pritivvrednosti svim mladim ljudima koji su završili školovanje a nemaju posao.

Branko Miladinović je za svoju inicijativu dobio podršku ministra unutrašnjih poslova.

"Ja podržavam ovo kao ideju i otvorili smo širom vrata da i gospodin Miladinović i svako ko je zainteresovan, u smislu narodne inicijative, može sa nama da razgovara i naročito sa gospodinom Marićem učestvuje u izradi različitih pravilnika koji se tiču objekata u kojima mladi ljudi borave", kazao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, nakon konstituisanja nove vlade, sa drugim ministarstvima u čijoj nadležnosti su ova tri zakona, treba razmotriti način delovanja.

"Ovo je zadatak za celo društvo, kako ne bi opet tugovali za mladim životima", rekao je Dačić.

Taj zakon predlaže i angažovanje požarnog spasioca koji bi morao da bude prisutan u ugostiteljskim objektima koji primaju više od 200 posetilaca.

Treća inicijativa bi se odnosila na uvođenje obaveze države da mladima koji su završili školovanje i nalaze se na birou za zapošljavanje uplaćuje bar 10 evra mesečno u privatni penzioni fond.

"Saglasan sam sa ovom idejom i inicijativom. Ministarstvo unutrašnjih poslova, u čijoj nadležnosti se nalazi Zakon o zaštiti od požara, će razmotriti sve što je potrebno uraditi da se spreče ovakve tragedije u budućnosti", rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Branko Miladinović se zahvalio MUP na podršci i istakao da je njegova namera, kao predlagača izmena zakona, da se "nijedan mladi život ne ugasi".

Podsetimo, u požaru u diskoteci Kontrast 1. aprila poginulo je šetoro mladih. Posle tragedije u diskoteci Kontrast, u vanrednim inspekcijama koje je sproveo MUP izrečena je zabrana za rad 89 ugostiteljskih objekata, a podneto je skoro 600 prijava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: