Reforma društva kreće od pojedinca

Predsednik Boris Tadić smatra da se društvo ne može reformisati ako se i građani sami ne "reformišu", pre svega u svom odnosu prema radu i neistomišljenicima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

14:04

Default images

Tadić je, proglašavajući Uroša Pavlovića za pobednika ovogodišnjeg takmičenja "Besede u Zoranovu čast", poručio da se reforma najpre mora desiti u pojedincu, pa onda i u čitavom društvu.

"Da li je moguće reformisati društvo, a da mi ostanemo isti? Zoran je u javnu debatu, u govor javnosti ugradio zakon logike. Nije moguće, govorio je Zoran, ogoljavajući razne naše predrasude i samoobmane", rekao je on, podsetivši da je, na primer, u prošlosti u Srbiji uobičajena želja bila da "radimo kao Srbi, a da imamo standard kao Nemci". Tadić je istakao da se taj društveni i mentalni kod mora promeniti, onako kako je to preporučivao i Đinđić, jer će Srbija samo na taj način u materijalnom smislu prosperirati kao neke ekonomski naprednije države.

"Reforma se prvo dešava u čoveku, u pojedincu. Zoranova ideja je bila i da oni koji se bave javnim poslovima treba da promene ponašanje, pre svega u ophođenju prema političkim protivnicima", rekao je on, podsetivši da je upravo zahvaljujući Zoranu Đinđiću u Srbiji okončana era u kojoj se zbog javno izrečenog mišljenja moglo i poginuti.

"U Srbiji se u politici postavljalo pitanje ko će biti živ, a ko mrtav posle izgovorenih reči, a stvari su se promenile zato što je Zoran promenio politički diskurs i promenio kod, a bez promene koda mi ne možemo da reformišemo društvo", kazao je Tadić.

Prema njegovim rečima, primer Zorana Đinđića pokazuje i da popularnost nije uvek iskaz vrline, jer upravo u vreme najveće političke snage on nije bio najpopularniji čovek, a danas ga politički vole i oni koji ga nisu razumeli i podržavali.

Tadić je istakao važnost aktivizma svakog pojedinca u društvu, odnosno spremnosti da se preduzimaju dela, umesto što neradnici iz prikrajka kritikuju one koji nešto nastoje da učine.

Prema njegovim rečima i Zoran Đinđić je prečesto bio usamljen i nije imao podršku društva za reforme koje je priželjkivao, ali je, bez obzira na to, preuzimao na sebe rizik. Zbog toga, Tadić je učesnicima takmičenja čestitao na hrabrosti s kojom su javno izneli svoje mišljenje o nekim od gorućih društvenih problema.

Uroš Pavlović – pobednik "Beseda u Zoranovu čast"

(Foto: Beta)
Uroš Pavlović iz Srpske Crnje pobednik je ovogodišneg takmičenja "Besede u Zoranovu čast", odlukom žirija kojem je predsedavao predsednik Tadić.

Uručujući nagradu, Tadić je rekao da su svi govornici imali velikog uspeha u "kristalizaciji Zoranovih reči i promišljanju onoga što je on smatrao bitnim za Srbiju, naš narod i naciju".

"Pomogli ste u oblikovaju Zoranove vizije i na tome vam čestitiam", poručio je on besednicima.

Ovogodišnji govori finalista bili su prožeti duhom znamenitog citata premijera Zorana Đinđića: "Reforme u Srbiji mogu da uspeju samo ako osećanje nade i volje pobedi nad osećanjem praznog mudrovanja i cinizma", a Pavlović je pobedio besedom na temu "Vera u pravi put".

Istakavši da u životu postoji mnogo puteva, od kojih je samo jedan pravi, koji vodi da uspeha i koji je po pravilu trnovit, pobednik ovogodišnjih beseda je pozao sve građane Srbije da rade na sebi, budu najbolji što mogu i hrabriji nego što jesu, ističući da je upravo to put ka uspehu.

Pavlović je krtikovao diskriminaciju koja postoji među mladim ljudima u Srbiji.

"Šta pothranjuje mržnju mladih ljudi prema drugačijima od njih?... Gledam ih, ošišani na ćelavo i sa svastikama. Gledam klevete u medijima i rijaliti programe na televizijama... Demoliraju se automobili sa hrvatskim tablicama u Srbiji, a sa srpskim u Hrvatskoj. Na Fejsbuku Ivo Andrić 17.000 podržavalaca, Ekrem Jevrić 70.000, Kristijan Golubović znatno više, a Jelena Karleuša 190.000", rekao je pobednik.

On je citirao misao Ive Andrića: "Dođe vreme kada fukara progovori, a budala se obogati" i istakao da to nije put kojim je Đinđić želeo da vodi Srbiju.
"On nije samo Evropu vodio u Srbiju, već i Srbiju u EU. Ne primitivnu, epsku i patrijarhalnu, već modernu i naprednu. Mi govorimo o njegovom putu, a kakvi smo mi putnici? Samo oni koji se ne budu plašili pentranja po strmim liticama mogu da dođu do uspeha", poručio je pobednik.

Drugo mesto osvojila je Tijana Grumić iz Stare Pazove, a treće Milutin Matić iz Svilajnca.

Specijalnu nagradu dobila je Jovana Bešević iz Beograda, koja je tokom prezentovanja besede pala u nesvest. Njoj su odmah u pomoć pritrčali ostali takmičari, kao i predsednik Tadić i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji su je izneli sa scene.

Jovana se, kako je rečeno prisutnima, brzo oporavila, ali ipak nije pokušala da završi svoju besedu.

Osam finalista takmičenja "Besede u Zoranovu čast", izabrano je od 181 učesnika kvalifikacionih takmičenja održanih u 18 gradova Srbije.

U žiriju sedmog takmičenja bili su predsednik Tadić, direktorka Fondacije "Dr Zoran Đinđić" Ružica Đinđić, glumica Nataša Ninković, direktorka JDP Tamara Vučković, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, glumac Predrag Ejdus i ministar Šutanovac.

Takmičenju su prisustvovali i premijer Srbije Mirko Cvetković, britanski ambasador Majkl Devenport, istaknuti članovi i funkcioneri Demokratske stranke, kao i mnoge ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: