Protest protiv ACTA u Beču i Parizu

Protesti protiv međunarodnog Sporazuma o sprečavanju falsifikovanja Akta (ACTA), pored Beograda i Novog Sada, održani i u Beču i Parizu.

Izvor: B92

Subota, 25.02.2012.

20:04

Default images

Odredbe ACTA sporazuma mogu da utiču na cenzuru interneta, upozoravaju demonstranti.

U Beču su se oko 3.000 većinom mladih ljudi, koji su nosili slogan "Acta ad acta", mirno prošetali ispred parlamenta. U Parizu se okupilo nekoliko stotina ljudi, koji su nosili maske "Anonimus".

Austrija je 22. februara saopštila da će suspendovati ratifikaciju sporazuma Akta, navodeći da će čekati prvo glasanje u Evropskom parlamentu.

Evropska komisija je takođe 22. februara saopštila da će uputiti zahtev sudskim organima Evropske unije da razmotre da li Akta može da krši prava.

Slični protesti su danas bili u Beogradu i Novom Sadu.

Akta, čija je svrha zaštita intelektualne svojine i borba protiv piraterije, naišla je na žestoko protivljenje javnosti EU zbog odredbi koje omogavaju drakonske kazne, a devet zemalja članica, među kojima i Nemačka i Holandija, zamrzlo je ratifikaciju sporazuma ili je odložilo potpisivanje do daljeg.

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je ranije da sporazum Akta nije predložen Vladi Srbije na usvajanje.

Mnoge zapadne zemlje, medju kojima i 22 članice EU, potpisale su krajem januara taj sporazum, a EU se od tada suočila sa nekoliko stotina protestnih skupova, peticijom koju je potpisalo oko dva miliona ljudi i javnom osudom potpisivanja sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: